Pestki dyni są bardzo dobrym źródłem fitosteroli, które zapobiegają chorobom serca.
Tym razem proponujmy zrobienie z nich smacznego pasztetu, który będzie idealny na kanapki.
1 szklanka łuskanych pestek z dyni
ok.2 szklanki gorącej wody lub mleka sojowego
2 bułki grahamki lub 2 kromki razowego chleba
3 łyżki zmielonego jasnego siemienia lnianego
½ łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
1 łyżeczka przyprawy warzywnej w proszku
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
½ łyżeczki sproszkowanego lub 2 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli lub do smaku
1 duża cebula
½ papryki czerwonej (opcjonalnie)
2-3 łyżki oleju
1 łyżka płatków drożdżowych
Wykonanie:
- Pestki z dyni zmielić na proszek, zalać (ok.) 1 szklanką gorącej wody.
- Cebulę, czosnek i paprykę drobno posiekać i podsmażyć.
- Grahamki namoczyć w ok.1 szklance gorącej wody lub mleka.
- Wszyskie składniki wrzucamy do blendera albo malaksera i miksujemy.
- Zmiksowaną masę wylewamy do wysmarowanej olejem formy i pieczemy w temperaturze około 200C (380F) przez około 1 godz.
Rewelacyjny pasztet! Właśnie zajadamy całą rodziną. Serdecznie dziękuję za przepis!?
🙂
Właśnie ostygł pasztecik i jest pyszny 🙂 5- letnia córka zjadła 3 kanapki ze zdrowym pasztecikiem. Dziękuję za pszepis 🙂
Swietnie bardzo sie ciesze. Pozdrawiam.
Mam gotową mąkę z dyni ile jej użyć? 2 szkl?
O ile dobrze pamiętam to szklanka pestek z dyni daje ok 1 1/3 szklanki zmielonej maki. Zasada jest prosta po zalaniu gorącą wodą mąka z pestek dyni zaczyna się “kleić”. Nie dajemy za dużo wody. Powodzenia.
To jest druga wersja pasztetu z dyni, jaką wypróbowałam. Ta jest zdecydowanie smaczniejsza i nie czuć tej goryczy dyniowych pestek.
Pyszności! Właśnie zajadam jako danie obiadowe – razem z kolorową sałatką!
Fantastycznie, to jest moj ulubiony pasztet. Ciesze, ze smakowal.