Bez konserwantów i barwników, zimny i orzeźwiający napój arbuzowy na letnie upały. Dla rodziny, znajomych i gości. Arbuz nadaje się do tego idealnie. Dodatkowo jest dobrym źródłem wit. C, A i lycopene, który pomaga zwalczać wolne rodniki. Wolne rodniki mogą powodować utlenienie cholesterolu, pogorsznie astmy, albo uszkodzenia jelita grubego, doprowadzając do raka. 

Składniki:

arbuz

kostki lodu,

sok z cytryny lub limonki

sól (szczypta) – opcjonalnie

pieprz kajeński (papryka caynne) – opcjonalnie*

*Paprykę propnuję użyć tylko w przypadku osób, które lubią przygody smakowe.

Arbuz bez skórki (jak mamy mocny blender, możemy zmiksować ze skórką, nie pijmy go wówczas za dużo, bo skórka ma właściwości obnżające ciśnienie i przeczyszczjące) kroimy i wraz z kostkami lodu miksujemy w blenderze dodając wedle gustu sok z cytryny, sól, sproszkowaną parykę caynne, miód, albo syrop z agawy i wodę. Wszystkich składników dodajemy tyle, aby uzyskać konsystencję dobrą do wypicia.

Foto M. Bojko

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites