„Dieta wegetariańska i wegańska wydaje się być efektywną nie tylko w zapobieganiu występowania cukrzycy, ale również w jej leczeniu. („W obronie wegetarianizmu” R. Pawlak)
Kolejny deser bez jajek, proszku do pieczenia czy śmietany ale lekki, kremowy, smaczny!!!
Składniki:
Ciasto (możemy także użyć przepis na ciasto do tarty owocowej)
https://zdrowienatalerzu.pl/index.php/tarta-owocowa-na-lato/
1 szklanka zmielonych migdałów
1 szklanka drobnych wiórków kokosowych
2 łyżki miodu
1 łyżka zmielonych daktyli (opcjonalnie)
1 łyżka masła orzechowego (nie solonego)
Szczypta soli
Wszystkie skaładniki należy dobrze wymieszać i wyłożyć warstwę na spód i brzegi naczynia do tarty (może być mała tortownica), następnie włożyć na 30 min do lodówki.
Masa kremowa
W blenderze zmiksować do uzyskania jednolitej masy:
¾ szklanki orzechów nerkowców (cashews)
1 ¼ szklanki pokrojonego annanasa z puszki
Następpnie dodajemy i miksujemy:
1/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniacznej
1,5 szklanki mleka kokosowego (tłustego)
¼ szklanki miodu
1 łyżeczka agaru
Całość przelewamy do garnaka i dodajemy:
1 szklanka drobno pokrojonego annasa z puszki
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta soli
Gotujemy wszystko na małym ogniu ciągle mieszając, aż osiągniemy konsystecję kisielu.
Całą masę wylewamy do formy z ciastem i dekorujemy wiórkami kokosowymi(wiórki możemy podpiec na złoty kolor w piekarniku) lub owocami np. ananasem. Wstawiamy ciasto do lodówki aż wystygnie i stężeje.
Po wystygnięciu nadaje się do spożycia. Smacznego!
siwtne 🙂 zrezygnowalam z daktyli, bo nie lubie zbyt slodkiego; zagapilam sie i nie uposazylam w agar, wiwc uzylam zelatyny. nastepnym razem dodam soku z limonki, bo jakos tak mi pasuje do tych smakow 🙂
Witam mam pytanie ,czy można agar zastąpić większą ilością skrobi kukurydzianej.
Pozdrawiam,
Mozna ale niestety o ile wiecej to nie wiem.Konsystencja jednak bedzie inna.
a te migdały mają być zmielone na mąkę czy na takie malutkie kawałeczki 🙂 ?
może być i tak i tak.
Z moją tartą zdarzyło się to samo.
I tak było pyszne 🙂 ale trochę mi było przykro patrzeć na rozlewającą się budyniową masę, bo tarta miała być prezentem urodzinowym dla brata.
Może to kwestia odstania i odlania wody z mleka kokosowego. Wypróbuję następnym razem!
A może spróbować zagęścić masę agarem?
Do tej pory nie mialam problemu z tym przepisem. Oczywiscie zawsze mozn sprobowac z agarem. Ciesze sie ze chociaz smakowala
Rozumiem, że mleko kokosowe może być z puszki 🙂
Użyj Aga co możesz dostać, może być z puszki.
Marzenko. Zrobiłam ciasto, ale rozpłynęło mi się jak tylko otworzyłam tortownicę. Przed włożeniem do lodówki ostudziłam je, było letnie i trzymałam w lodówce ze 2-3 godziny. Nie wiem dlaczego.
Było pyszne, ale podałam jako deser w miseczkach 😉 Osobiście dla mnie było za słodkie, ale następnym razem dodam mniej miodu.
Masz jakąś radę, albo pomysł dlaczego mi to nie zastygło? Czy sama mąka ziemniaczana wystarczy?
Aga, przykro że mi, że tak wyszło. Ale dobrze że chociaż ci smakowało.
Na kosystencję tego ciasta wpływa niestety nie tylko mąka ziemniaczana ale 3 inne czynniki oprócz mąki.
1. Dobre zmiksowanie orzehów. Najlepiej namoczyć je w mleku kokosowym(użyć mleko z przepisu) aby namiękły wtedy zdecydowanie lepiej się miksuja na krem.
2. Mleko kokosowe musi być tłuste. Kupuję takie które po otwarciu puszki jest tak gęste że wybieram łyżką (nie jest lejące). Aby uzyskać takie mleko należy po otwarciu puszki i wylaniu do jakiegoś naczynia trzymać w lodówce i najpózniej po dwóch dniach powinno zgęstnięć. Po zgęstnieniu czasami na dole jest woda, tą wodę wylewamy. Jeżeli nie chcemy się w to bawić to należy dodać do przepisu 1/4 szklankę orzechów więcej i ok. 2 łyżki maki ziemniaczanej albo więcej.
3. Zdecydowanie trzymam dłużej w lodówce. Zwylke podaję na drugi dzień. Nerkowce i mleko kokosowe potrzebuje więcej niż 3 godziny w lodówce.
Mam nadzieję że jakoś ci pomogłam.