Zrobiłam ten sernik z nerkowców (cashew). Ciekawostką jest to, że nerkowce nie są orzechami, jak to jest ogólnie przyjęte, ale nasionami owocu z drzewa nerkowca. Zawierają one jednonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy), który wpływa korzystnie na profilaktykę chorób serca. Myślę, że najważniejszą zaletą tego sernika jest to, że nie zawiera cholesterolu i jest smaczny. Warto zaznaczyć, że nerkowce mają niższą zawartość tłuszczu niż większość orzechów.
Składniki:Masa biała
3/4 szklanki nerkowców (cashew)
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
4 łyżeczki agaru*
1, 5 szklanki mleka sojowego lub mleka migdałowego
½ łyżeczki zmielonego ziarna sezamu(lub masła sezamowego – tahini)
Szczypta soli
Ciasto
1 szklanka zmielonych migdałów
1 szklanka wiórków kokosowych
1 łyżka masła orzechowego(opcjonalnie)
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta soli
Masa malinowa
1,5 szklanki malin (albo truskawek)
Składniki i wykonanie tej masy jest takie same jak masy białej.
Wykonanie
- Wszystkie składniki do ciasta miksujemy w malakserze( food processor) następnie wykładamy na dno tortownicy albo formy do tarty i dajemy do lodówki na ok 30 min.
- Orzechy najlepiej umyć przed użyciem i namoczyć albo na noc, albo zalać na 20 min gorącą wodą, wtedy będą miękkie i dobrze się zmiksują.
- Do blendera lub malaksera dajemy orzechy, cytrynę, miód, sól, agar, mleko i miksujemy na jednolitą masę. Potem wylewamy zawartość z blendera do garnka i gotujemy ok. 4-5 min. ciągle mieszając. Po zagotowaniu wylewamy do foremki z ciastem i wygładzamy.
- Masę malinową robimy dokładnie tak samo tyle tylko, że po zagotowaniu masę wlewamy do blendera i miksujemy z malinami, następnie wylewamy na masę białą i wygładzamy. Kolejność wykonywania masy białej lub malinowej jest dowolna.
- Po kilku minutach możemy udekorować malinami i wiórkami kokosowymi potem dajemy do lodówki aby sernik ostudzić.
*Agar w wielkim skrócie jest to „wegetariańska żelatyna” pozyskiwana czerwonych glonów zwanych krasnorostami.
Jeżeli nie mamy agaru proponuję użyć mąki ziemniaczanej – około 2 lub 3 łyżki.
ORZECHY NERKOWCE (CASHEW)
czy mogę prosić o średnicę formy?
średnica 23cm
Pingback: Cheap NFL Jerseys
Pingback: Michael Kors Totes
Pingback: http://www.michaelkorshandbagsforyou.com/michael-kors-crossbody-c-8
Pingback: michael kors outlet
Pingback: Wentylacja Kielce
Thank You very much!
I’ve been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.
Thx!
Thank you!
Zrobiłam ten sernik dzisiaj, ale wydaje mi się, że moja forma jest za duża (26 cm), bo wtedy sernik jest za niski
Mam nadzieję że był smaczny.
Mam pytanie, co sprawia, że ciasto się sklei? Łyżka miodu to nie za mało na tyle suchych składników?
Justyno,
Dziękuję za pytanie.
Sekrtet tego „ciasta” tkwi w dobrym wymieszaniu składników w malakserze lub blenderze, wyłożeniu na formę i włożeniu do LODÓWKI. Ja najczęsciej wkładam do zamrażalnika (szybciej) i tam następuje „wiązanie” ciasta.
Zawsze można dodać więcej miodu(ja wolę mniej) albo do dodać np 2 łyżki zmielonych daktyli albo 1 łyżkę masła orzechowego. Jednak masło i daktyle mają dość intensywny smak.