Zupę z soczewicy czerwonej może zrobić każdy ponieważ jest bardzo prosta, szybka w przygotowaniu i do tego naprawdę smaczna. Lista składników odżywczych jest spora, warto jednak wymienić, że soczewica jest nie tylko dobrym źródłem białka ale także magnezu, żelaza i kwasu foliowego.
Składniki:
1 szklanka soczewicy czerwonej
3 ząbki czosnku
1 liść pora
2 liście kapusty włoskiej
2 lub 3 szklanki soku pomidorowego Tymbark
sól, pieprz ziołowy do smaku
3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
3 łyżki majonezu ziemniaka lub śmietanki z tofu
1. Marchewkę, por, kapustę, soczewicę, czosnek, przyprawy gotujemy w wodzie lub bulionie.
2. Pod koniec gotowania warzyw i soczewicy wyciągamy liście kapusty dodajemy sok pomidorowy i gotujemy jeszcze 3 min.
3. Wszystkie składniki wlewamy do blendera i miksujemy dodając majonez z ziemniaka lub śmietankę z tofu. Podajemy z chlebem razowym z czosnkiem.
Śmietankę z tofu robimy miksując w blenderze: