Bajkowo smaczne, mięciutkie i proste!
Składniki:
Suche składniki:
1 1/2 szklanki mąki (połowa białej a połowa razowej, pszennej albo orkiszowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki zmielonych migdałów (opcjonalnie)
1 1/2 szklanki orzechów włoskich
(W robocie kuchennym miksujemy używając pulsacyjnego przycisku orzechy włoskie, w ten sposób zaszczędzamy czas na ich siekanie)
Mokre składniki:
1/2 szklanki oleju kokosowego
3/4 szklanki brązowego cukru lub gęstego miodu
3 czubate łyżki płatków owsianych
2 łyżeczki wanilii
3 dojrzałe banany
Wykonanie:
1. Suche składniki mieszamy razem w misce
2. Mokre składniki mieszamy w następującej kolejności w robocie kuchennym
– olej kokosowy miksujemy dobrze z cukrem (lub miodem) i wanilią
– dodajemy płatki owsiane i ponownie miksujemy
– dodajemy pokrojone banany i miskujemy
3. Wszystkie składniki mieszamy razem i wykładamy łyżką na blaszce posmarowanej olejem. Możemy je urozmaicić posypując różnorakimi posypkami np. płatkimi migdałowymi, suszoną żurawiną (cranberry), lub karob chips (są bardzo słabo dostępne w Polsce ale świetnie sparawdzają w przypadku wyjątkowej ochoty na słodkości).
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
pycha
Jeju jak ja na nie patrze, to mi ślinka dosłownie cieknie. Myślisz, że dzieciaki chętnie je zjedzą?
No to w końcu znalazłam przepis idealny dla mnie 🙂 Uwielbiam piec ciasteczka, a do tego uwielbiam smak bananów! Przyznam też, że masz talent do fotografowania – to zdjęcie na samej górze wygląda tak przepysznie, że od razu zrobiłam się głodna i chyba zaraz polecę do sklepu po wszystkie składniki 😉
Te ciasteczka sa poprostu mniam.