Składniki:
- Awokado: 1 sztuka / 220g / 352 kcal
- Banan: 1 sztuka / 130g / 115 kcal
- Karob: 3 łyżki / 36g / 79 kcal
- Syrop daktylowy: 3 łyżki / 45g / 135 kcal
- Mleko migdałowe: 20g / 3 kcal
- Sól: 1g / 0 kcal
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze kielichowym na gładki krem.
Uwagi:
* awokado powinno być bardzo dojrzałe, inaczej karobella będzie gorzkawa
* awokado często różni się smakiem, więc przepis można odpowiednio modyfikować wg własnego gustu – dodać więcej karobu lub syropu słodzącego
* sól w tym przepisie jest ważna, gdyż wzmacnia smak kremu i redukuje posmak awokado
* karobellę najlepiej jest przygotować tuż przed podaniem, inaczej gorzknieje
* krem można zamrozić w pojemniczkach do lodów i podawać jako lody na patyku.
684 kcal łącznie
Węglowodany: 111 g
Tłuszcze: 32 g
Białko: 6 g
Wartość energetyczna została obliczona za pomocą kalkulatora kalorii na stronie calories-info.com
to musi być super alternatywa dla dzieci, pierwszy raz widzę taki przepis