Pyszny wegański tort z borówkami na wyjątkowe okazje i nie tylko, zaskocz gości i przygotuj coś pysznego, słodkiego a jednocześnie zdrowego.
SKŁADNIKI:
Spód:
-
- szklanka migdałów lub granoli
- 2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek
- 2 czubate łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- szczypta soli
Masa:
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 1½ szklanki mleka kokosowego lub sojowego
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 3 – 4 łyżki dżemu borówkowego lub jagodowego
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- laska wanilii (opcjonalnie)
- 8 łyżek dowolnego słodu np. syrop z agawy, cukier brązowy, ksylitol.
Wykonanie:
- Spód: Składniki spodu zmielić w blenderze. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno docisnąć je spodem szklanki, aby masa się połączyła w gładką całość.
- Masa: Kaszę przelać wrzątkiem, ugotować ją do miękkości z dwoma szklankami wody. Ugotowaną kaszę zmiksować na gładko w blenderze o wysokich obrotach razem z mlekiem roślinnym, wiórkami kokosowymi, dżemem, olejem kokosowym, laską wanilii oraz dowolnym słodem. Masę wyłożyć na przygotowany spód, wyrównać. Aby ciasto stężało, należy schłodzić je w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej całą noc. Przed podaniem przybrać borówkami, pokruszonymi migdałami oraz listkami świeżej mięty.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Dzień dobry,
Mam jutro w planach zrobienie tego torciku jednak… boje się, że masa nie stęgnie 🙁 Czy można coś dodać, żeby mieć pewność że się nie rozleje?