Pyszny wegański tort z borówkami na wyjątkowe okazje i nie tylko, zaskocz gości i przygotuj coś pysznego, słodkiego a jednocześnie zdrowego.

 

SKŁADNIKI:

Spód:

    • szklanka migdałów lub granoli
    • 2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek
    • 2 czubate łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
    • szczypta soli

Masa:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1½ szklanki mleka kokosowego lub sojowego
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 – 4 łyżki dżemu borówkowego lub jagodowego
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego
  • laska wanilii (opcjonalnie)
  • 8 łyżek dowolnego słodu np. syrop z agawy,
  • cukier brązowy, ksylitol.

Wykonanie:

  1. Spód: Składniki spodu zmielić w blenderze. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno docisnąć je spodem szklanki, aby masa się połączyła w gładką całość.
  2. Masa: Kaszę przelać wrzątkiem, ugotować ją do miękkości z dwoma szklankami wody. Ugotowaną kaszę zmiksować na gładko w blenderze o wysokich obrotach razem z mlekiem roślinnym, wiórkami kokosowymi, dżemem, olejem kokosowym, laską wanilii oraz dowolnym słodem. Masę wyłożyć na przygotowany spód, wyrównać. Aby ciasto stężało, należy schłodzić je w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej całą noc. Przed podaniem przybrać borówkami, pokruszonymi migdałami oraz listkami świeżej mięty.

 

Wegański torcik kokosowy z borówkami

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites