Dynia sprawdza się w wielu przepisach, ale ten przepis – na wegańskie babeczki – jest po prostu rewelacyjny.
Otrzymałam go od weganki, nauczycielki hiszpańskiego mojej córki. Polecam Wam ten jeszcze jesienny przepis.
Foto: M.Bojko
Składniki:
2 szklanki ugotowanej i zmiksowanej dyni albo z puszki
1 szklanka brązowego cukru lub miodu
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
4 łyżki zmielonych płatków owsianych albo Enger-G Egg Replacer
3 1/3 szklanki mąki orkiszowej lub white whole wheat flower albo 1,5 szklanki razowej a resztę białej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia (w USA można dostać low sodium, aluminium free baking powder)
½ gałki muszkatołowej w proszku (nutmeg)
Wykonanie:
W jednym naczyniu mieszamy dynię, cukier, olej, wodę i zmielone płatki owsiane.
W drugim naczyniu mieszamy suche składniki.
Łączymy delikatnie wszystko razem.
Ciasto nakładamy do wysmarowanych olejem blaszek na babeczki i pieczemy w temp. 325F (160 C) przez ok. 35-45 min.
Po upieczeniu studzimy ok. 15 min i dopiero wtedy wyciągamy z blaszek.
Na Twoją stronę trafiłam poszukując przepisu na babeczki z dynią i jestem pod wrażeniem, zarówno strony jak i przepisu:) Odrobinkę go zmodyfikowałam, dodając więcej płatków i trochę mleka. Dzięki za inspirację !
Bardzo mi milo!!!Zapraszam do częstych odwiedzin!!!
te babeczki znikaja w mgnieniu oka , moje dzieci je uwielbiaja :)) dziekuje za fajny przepis!
Ulubione mojej córki…niestety ale też znikają u mnie w domu:)
Pingback: アグブーツ
Thank you.