Doskonałe ciasto marchewkowe, idealnie wpasuje się na przyjęcie urodzinowe, czy inną uroczystość. Zdrowe i po prostu przepyszne. Wypróbuj, to proste.

SKŁADNIKI:

  • ¾ filiżanki wiórek kokosowych
  • 1½ filiżanki brązowego cukru
  • 1½ filiżanki oleju lub trochę mniej
  • 2 rozgniecione banany
  • 2 filiżanki przesianej mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 filiżanki drobno startej marchewki
  • 1 filiżanka pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 filiżanka rodzynek lub pokrojonych drobno daktyli

 

WYKONANIE:

  1. Wiórki kokosowe drobno zmielić w blenderze kielichowym, przełożyć do innego naczynia.
  2. Cukier brązowy zmielić na puder. Dodać do niego olej, rozgniecione banany, przesianą mąkę z sodą, cynamonem oraz solą. Zmiksować.
  3. Do masy dodać startą marchew, orzechy włoskie, wiórki kokosowe oraz rodzynki. Wszystko delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
  4. Piec w temperaturze 170Cprzez około 55 minut lub 1 godzinę.

 

* Wierzch ciasta można udekorować przed upieczeniem pokrojonymi w cienkie plasterki kawałkami jabłka lub udekorować po upieczeniu dowolnym kremem.

Ciasto marchewkowe

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.5]
Add to Favourites