Doskonałe ciasto marchewkowe, idealnie wpasuje się na przyjęcie urodzinowe, czy inną uroczystość. Zdrowe i po prostu przepyszne. Wypróbuj, to proste.
SKŁADNIKI:
- ¾ filiżanki wiórek kokosowych
- 1½ filiżanki brązowego cukru
- 1½ filiżanki oleju lub trochę mniej
- 2 rozgniecione banany
- 2 filiżanki przesianej mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 3 filiżanki drobno startej marchewki
- 1 filiżanka pokrojonych orzechów włoskich
- 1 filiżanka rodzynek lub pokrojonych drobno daktyli
WYKONANIE:
- Wiórki kokosowe drobno zmielić w blenderze kielichowym, przełożyć do innego naczynia.
- Cukier brązowy zmielić na puder. Dodać do niego olej, rozgniecione banany, przesianą mąkę z sodą, cynamonem oraz solą. Zmiksować.
- Do masy dodać startą marchew, orzechy włoskie, wiórki kokosowe oraz rodzynki. Wszystko delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
- Piec w temperaturze 170Cprzez około 55 minut lub 1 godzinę.
* Wierzch ciasta można udekorować przed upieczeniem pokrojonymi w cienkie plasterki kawałkami jabłka lub udekorować po upieczeniu dowolnym kremem.
Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.5]