Tofurnik, składniki:
Kruchy spód do ciasta:
- 1 szklanka mąki pszenno-razowej
- 1 szklanka płatków owsianych
- ¾ szklanki wody
- 1/3 szklanki tahini
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
Masa serowa:
- skórka i sok z jednej pomarańczy
- 4 średniej wielkości, dojrzałe banany
- 2 kostki tofu (600 g)
- 2 łyżki brązowego cukru (lub więcej wg preferencji)
- szczypta soli
- dowolne owoce do dekoracji
WYKONANIE:
Kruchy spód do ciasta:
- Mąkę pszenno-razową wymieszać z płatkami owsianymi i szczyptą soli.
- Wodę z tahini i olejem zmiksować, dodać do suchych składników i wyrobić ciasto.
- Rozwałkować ciasto i ułożyć na wysmarowanej olejem formie.
Masa serowa:
- Wszystkie składniki masy serowej – oprócz owoców do dekoracji – dokładnie zmiksować, a następnie przełożyć na nieupieczony kruchy spód.
- Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 45 minut.
- Odstawić do ostygnięcia.
- Udekorować owocami.
Przepis adoptowany z książki Kuchnia w trosce o Twoje Zdrowie
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]