Tofurnik, składniki:

 

Kruchy spód do ciasta:

  • 1 szklanka mąki pszenno-razowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ¾ szklanki wody
  • 1/3 szklanki tahini
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli

 

Masa serowa:

  • skórka i sok z jednej pomarańczy
  • 4 średniej wielkości, dojrzałe banany
  • 2 kostki tofu (600 g)
  • 2 łyżki brązowego cukru (lub więcej wg preferencji)
  • szczypta soli
  • dowolne owoce do dekoracji

 

WYKONANIE:

Kruchy spód do ciasta:

  1. Mąkę pszenno-razową wymieszać z płatkami owsianymi i szczyptą soli.
  2. Wodę z tahini i olejem zmiksować, dodać do suchych składników i wyrobić ciasto.
  3. Rozwałkować ciasto i ułożyć na wysmarowanej olejem formie.

 

Masa serowa:

  1. Wszystkie składniki masy serowej – oprócz owoców do dekoracji – dokładnie zmiksować, a następnie przełożyć na nieupieczony kruchy spód.
  2. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 45 minut.
  3. Odstawić do ostygnięcia.
  4. Udekorować owocami.

 

Przepis adoptowany z książki Kuchnia w trosce o Twoje Zdrowie

Kuchnia w trosce o Twoje zdrowie

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites