
Tarta jaglano – truskawkowa
Tarta zupełnie spełniła moje oczekiwania. Był krem i truskawki. To jest moja recepta na udany weekend, poprawę humoru czy spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki
- SKŁADNIKI NA CIASTO:
- biała mąka pszenna - 1 szklanka
- mąka razowa - 1/2 szklanki
- olej - 1/2 szklanki
- woda - 1/2 szklanki
- sól - 1/5 łyżeczki
- cukier brązowy lub kokosowy - 1 łyżka
- kardamon - szczypta
- SKŁADNIKI NA KREM:
- ugotowana kasza jaglana - 1 szklanka
- namoczone migdały bez skórki - 1 szklanka
- cukier brązowy, kokosowy lub inny - 4-6 łyżek
- wanilia - 1 łyżeczka
- woda - 1/2 szklanki
- agar w proszku - 2 łyżeczki
- mleko kokosowe (bardzo gęste) - 1 szklanka
- sok z cytryny - 2 łyżki
- truskawki do dekoracji
Instrukcje
CIASTO
- Na najwyższych obrotach w blenderze ubijamy wodę, olej, sól i cukier tak, aby wyszła konsystencja bitej śmietany (jak na zdjęciu poniżej). Masę tą delikatnie mieszamy z mąką. Powstałe ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwiema foliami (zobacz zdjęcie).
- Wykładamy ciastem naczynie do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem, aby w czasie pieczenia nie podnosiło się do góry.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut.
KREM JAGLANY
- Migdały zalewamy wodą na noc aby namiękły lub zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na jedną godzinę. Następnie obieramy je ze skórki. Namoczone migdały powinny dosyć dobrze dać się zmiksować, nawet przy blenderach o słabszej mocy.
- Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, następnie gotujemy ją w osolonym mleku roślinnym. Najpierw przez 10 minut od momentu zagotowania na średnim ogniu. Potem na najmniejszym ogniu przez ok. 5 minut. Mleko powinno być już prawie całe wchłonięte. Kaszę wyłączamy i zostawiamy na ok. 10 minut. Dzięki takiej metodzie kasza będzie pięknie ugotowana i sypka.
- Agar mieszamy z wodą i gotujemy przez ok. 3 minuty, ciągle mieszając.
- Migdały, jeszcze ciepłą kaszę jaglaną, mleko kokosowe, cukier, agar oraz wanilię miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
- Na upieczony i wystudzony spód ciasta wylewamy krem i wstawiamy do lodówki do czasu, aż dobrze się schłodzi. Przed podaniem dekorujemy truskawkami.
@ Tartę trzymamy w lodówce - jest wtedy smaczniejsza.
@ Dekorujemy truskawkami tuż przed podaniem, gdyż sok z truskawek rozpuszcza krem.
@ Możemy użyć także maliny, jagody albo wszystkie owoce razem.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Prosto , zdrowo i pięknie