Pyszne kruche ciasteczka, które są proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie.
Składniki suche:
2 filiżanki płatków owsianych
1 filiżanka białej mąki pszennej
¾ filiżanki pełnoziarnistej mąki pszennej
1 filiżanka drobno pokrojonych migdałów
1 filiżanka rodzynek lub żurawiny
¼ łyżeczki soli
Składniki mokre:
¾ filiżanki syropu klonowego
¾ filiżanki oleju
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Wszystkie suche składniki wymieszać razem w miseczce.
2. Wszystkie mokre składniki wymieszać razem w miseczce.
3. Połączyć wszystkie składniki ze sobą w dużej misce mieszając je szpatułką lub ręką.
4. Dużą płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Masę nakładać na przygotowaną blaszkę łyżką i formować okrągłe ciasteczka.
6. Piec w temperaturze 170 C aż do uzyskania jasno złotego koloru (około 20 minut).
* Syrop klonowy nadaje ciasteczkom bardzo ciekawego smaku, dlatego jest niezbędny w tym przepisie.
**Można użyć orzechów włoskich zamiast migdałów.