Advertisements

Pyszne kruche ciasteczka, które są proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie.

 

Składniki suche:

2 filiżanki płatków owsianych
1 filiżanka białej mąki pszennej
¾ filiżanki pełnoziarnistej mąki pszennej
1 filiżanka drobno pokrojonych migdałów
1 filiżanka rodzynek lub żurawiny
¼ łyżeczki soli

 

Składniki mokre:

¾ filiżanki syropu klonowego
¾ filiżanki oleju
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

1. Wszystkie suche składniki wymieszać razem w miseczce.
2. Wszystkie mokre składniki wymieszać razem w miseczce.
3. Połączyć wszystkie składniki ze sobą w dużej misce mieszając je szpatułką lub ręką.
4. Dużą płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Masę nakładać na przygotowaną blaszkę łyżką i formować okrągłe ciasteczka.
6. Piec w temperaturze 170 C aż do uzyskania jasno złotego koloru (około 20 minut).

 

* Syrop klonowy nadaje ciasteczkom bardzo ciekawego smaku, dlatego jest niezbędny w tym przepisie.

**Można użyć orzechów włoskich zamiast migdałów. 

 

Ciasteczka z orzechami i syropem klonowym zdjęcie
Ciasteczka z orzechami i syropem klonowym

[Głosów: 0   Average: 0/5]
Add to Favourites