Pyszne bułeczki owsiane, łatwe i niedrogie w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki płatków owsianych
- 4 ½ szklanki wrzącej wody
- ¼ szklanki brązowego cukru
- ¾ szklanki oleju
- 70 g świeżych drożdży
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
- 4 szklanki białej mąki pszennej
- ¾ łyżki soli
WYKONANIE:
- Płatki owsiane zalać w szklanej misce wrzącą wodą i zostawić je pod przykryciem około 30 minut, aby zmiękły i napęczniały.
- Gdy będą jeszcze ciepłe, ale już nie gorące dodać do nich drożdże, brązowy cukier i olej. Wymieszać składniki łyżką.
- Dodać oba rodzaje mąki oraz sól i wymieszać ręką – ciasto powinno być dość luźne, co sprawi, że będzie się kleiło do rąk. Gdy uznamy, że jest zbyt luźne, można dodać niewielką ilość mąki.
- Stolnicę oprószyć obficie mąką i wyłożyć na nią ciasto. Rozwałkować je na wysokość około 2 cm. Wykrawać szklanką lub kubkiem równe krążki.
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nich wycięte bułeczki. Włożyć obydwie blachy na raz do piekarnika i piec w temperaturze 185 stopni C przez około 30-40 minut z użyciem funkcji termoobieg.
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 3.7]