Bułeczki pekanowe to smaczna opcja nie tylko deser, czy przekąskę, ale także na śniadanie. Orzechy pekanowe bogate są w białko, błonnik, węglowodany i różne składniki odżywcze, takie jak np. witamina C, B, E, K. Karob to dobre źródło magnezu i błonnika, żelaza, wapnia, fosforu i witamin z grupy B.
Bułeczki pekanowe są bardzo pożywne i smaczne oraz łatwe w wykonaniu.
Składniki:
1 szklanka wody
2 duże łyżki suchych drożdży
1 duża łyżka brązowego cukru
1 duża łyżka wanilii
3 szklanki mąki z miękkiej pszenicy (można użyć 1,5 szklanki mąki z pełnego przemiału i 1,5 szklanki mąki białej)
1/4 szklanki oleju
1 szklanka posiekanych orzechów pekanowych
3 duże łyżki miodu lub syropu z agavy
Na polewę:
1/2 szklanku oleju kokosowego
1/2 szklanki karobu w proszku
1 łyżka miodu lub syropu z agavy
1 łyżka masła orzechowego
W celu przygotowania ciasta, drożdże i brązowy cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Czekamy aż zaczną „pracować”. Wówczas dodajemy resztę składników (wanilia, mąka, olej). Dobrze mieszamy przez kilka minut, po czym zostawiamy ciasto do wyrośniecia. Powinno podwoić swoją objętość.
Kiedy to sie już stanie, wyrabiamy ciasto jeszcze raz i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. Rozwałkowane ciasto posypujemy orzechami pekanowymi i polewamy miodem lub syropem z agavy. Następnie zawijamy wszystko w rulonik, tak by orzechy znalazły się w środku.
Ostrym nożem kroimy plastry o grubości około 3 cm. I układamy na blasze.
Zostawiamy znów do wyrośnięcia, tak by jeszcze raz podwoiły swoją wielkość.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 375 F (190 C) na około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy bułeczki, by nieco przestygły. W tym czasie przygowujemy polewę. Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku mieszając, aż się rozpuszczą. Polewamy bułeczki polewą i czekamy, by nieco zastygła. Można (opcjonalnie) posypać je jeszcze raz z wierzchu posiekanymi orzechami pekanowymi.
Smacznego!