Składniki:
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów laskowych lub włoskich
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki pestek z dyni
1 szklanka płatków owsianych (nie błyskawiczne)
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki jasnego siemienia lnianego
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
4 łyżki zmielonych płatków owsianych
2 łyżki syropu klonowego lub jedna łyżka miodu
1/2 szklanki gorącej wody
1/4 szklanki oleju
1/3 – 1/2 szklanki mleka roślinnego lub wody
Wykonanie:
Orzechy zamoczyłam na noc w wodzie, są one bowiem wiele smaczniejsze i do tego wspaniale się kroją po upieczeniu.
Najpierw mieszamy suche składniki.
Wodę (woda ma być gorąca) olej, sól i syrop (lub miód) miksujemy w blenderze (powstaje mleczko, zobacz zdjęcie).
Łączymy wszystko delikatnie mieszając.
Odstawiamy na 5 min.
Wykładamy do 2 małych keksówek (wysmarowanych olejem i posypanych pestkami słonecznika), posypujemy na wierzchu słonecznikiem i pieczemy w temp 365F (185 C) przez 1 godz. i 15 min. Po upieczeniu wyciągam z foremek i po lekkim przestudzeniu jest gotowy do spożycia. Odwracam („do góry nogami”) i kroję ostrym nożem.
Chlebek jest bardzo odżywczy i smaczny. Idealnie smakuje z dżemem lub innymi pastami czy pasztetami.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
O kurczę! Czegoś takiego szukałam! Chlebek bez mąki :)! Koniecznie spróbuję, ale to po wypłacie, bo na razie po świętach portfel świeci pustkami, a trzeba by kupić te wszystkie orzeszki 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
a no, trzeba kupić. Warto inwestować w swoje zdrowie, bo nie można go kupić na wagę w sklepie.
Tych płatków owsianych niebłyskawicznych to 1 szklanka, bo gdzieś się miara zgubiła w przepisie? chlebek wygląda pięknie na zdjęciu 🙂
Pozdrawiam