Lody poprawiają nastrój, chłodzą, kojarzą się nam z latem, wakacjami i… kaloriami. Jedna gałka tradycyjnych lodów może zawierać nawet 3 łyżeczki cukru, do tego cholesterol i konserwanty. Proponujemy lody bez cukru, mleka, konserwantów i cholesterolu. Lody, które nie tylko poprawią nam nastrój, ale są pełne witamin i wpłyną na poprawę naszego zdrowia.
Składniki:
mrożone owoce (np. truskawki, wiśnie, maliny, jagody, brzoskwinie, itp.)
banany mrożone bez skórki (bardzo dojrzałe)
mleko migdałowe (albo sojowe, kokosowe)
sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki miksujemy w malakserze, blenderze, robocie kuchennym lub w elektrycznej maszynce do mielenia mięsa. Jeżeli będziemy używać maszynki do mielenia mięsa, nie dodajemy do lodów mleka.
- Lody możemy dosłodzić, np. miodem, albo syropem z agawy (z dojrzałymi bananami będą na pewno wystarczająco słodkie). Lody nadają się do spożycia bezpośrednio po zmiksowaniu.
Foto M. Bojko
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]