Lody poprawiają nastrój, chłodzą, kojarzą się nam z latem, wakacjami i… kaloriami. Jedna gałka tradycyjnych lodów może zawierać nawet 3 łyżeczki cukru, do tego cholesterol i konserwanty. Proponujemy lody bez cukru, mleka, konserwantów i cholesterolu. Lody, które nie tylko poprawią nam nastrój, ale są pełne witamin i wpłyną na poprawę naszego zdrowia.

 

Składniki:

mrożone owoce (np. truskawki, wiśnie, maliny, jagody, brzoskwinie, itp.)

banany mrożone bez skórki (bardzo dojrzałe)

mleko migdałowe (albo sojowe, kokosowe)

sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki miksujemy w malakserze, blenderze, robocie kuchennym lub w elektrycznej maszynce do mielenia mięsa. Jeżeli będziemy używać maszynki do mielenia mięsa, nie dodajemy do lodów mleka.
  2. Lody możemy dosłodzić, np. miodem, albo syropem z agawy (z dojrzałymi bananami będą na pewno wystarczająco słodkie). Lody nadają się do spożycia bezpośrednio po zmiksowaniu.

 

  Foto M. Bojko

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites