Advertisements

Pyszne racuchy z borówkami z polewą brzoskwiniową, to prosty w wykonaniu, doskonały deser nie tylko dla dzieci, ale dla całej rodziny.

SKŁADNIKI RACUCHÓW

  • ¾ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • ½ szklanki niebielonej mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez aluminium (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1¼ szklanki mleka sojowego
  • 1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra light
  • 1 łyżka miodu
  • ½ – 1 szklanki borówek amerykańskich

 

WYKONANIE

  1. Wymieszać suche składniki; osobno wymieszać płynne.
  2. Dodać składniki płynne do suchych, wymieszać razem a następnie do powstałego ciasta dołożyć borówki i całość delikatnie zamieszać.
  3. Wylać ciasto po trochu, formując racuchy, na gorącą, lekko natłuszczoną, nieprzywierającą patelnię.
  4. Kiedy pojawią się pęcherzyki i racuchy się zarumienią, odwrócić je na drugą stronę.

 

SKŁADNIKI POLEWY OWOCOWEJ

  • 5-6 świeżych lub mrożonych brzoskwiń
  • 1 litr soku jabłkowego
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej

 

WYKONANIE

  1. Wymieszać sok, wodę i skrobię kukurydzianą i powoli gotować, aż zgęstnieje.
  2. Następnie dodać rozmrożone lub świeże brzoskwinie.

*polewę można przygotować z innego rodzaju owoców np.: truskawek, jagód, mango
** z ciasta na racuchy można zrobić również gofry

Przepis na bazie książki „Wegańskie inspiracje ze smakiem

Wegańskie inspiracje ze smakiem

Add to Favourites