Pyszne racuchy z borówkami z polewą brzoskwiniową, to prosty w wykonaniu, doskonały deser nie tylko dla dzieci, ale dla całej rodziny.
SKŁADNIKI RACUCHÓW
- ¾ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
- ½ szklanki niebielonej mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez aluminium (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1¼ szklanki mleka sojowego
- 1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra light
- 1 łyżka miodu
- ½ – 1 szklanki borówek amerykańskich
WYKONANIE
- Wymieszać suche składniki; osobno wymieszać płynne.
- Dodać składniki płynne do suchych, wymieszać razem a następnie do powstałego ciasta dołożyć borówki i całość delikatnie zamieszać.
- Wylać ciasto po trochu, formując racuchy, na gorącą, lekko natłuszczoną, nieprzywierającą patelnię.
- Kiedy pojawią się pęcherzyki i racuchy się zarumienią, odwrócić je na drugą stronę.
SKŁADNIKI POLEWY OWOCOWEJ
- 5-6 świeżych lub mrożonych brzoskwiń
- 1 litr soku jabłkowego
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
WYKONANIE
- Wymieszać sok, wodę i skrobię kukurydzianą i powoli gotować, aż zgęstnieje.
- Następnie dodać rozmrożone lub świeże brzoskwinie.
*polewę można przygotować z innego rodzaju owoców np.: truskawek, jagód, mango
** z ciasta na racuchy można zrobić również gofry
Przepis na bazie książki „Wegańskie inspiracje ze smakiem”
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 1]