Masło z orzechów nerkowca, łatwe w przygotowaniu, pożywny dodatek do pieczywa, wypieków, kremów i innych dań.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki orzechów nerkowca
- ½ łyżeczki soli
Opcjonalnie możemy do masła dodać również jeden lub więcej z poniższych składników:
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka dowolnego oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka karobu
- szczypta kardamonu
WYKONANIE:
Orzechy nerkowca można w tym przepisie użyć surowe lub uprażyć je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, czyli do momentu aż zaczną się lekko rumienić. Po wystudzeniu należy przełożyć je do blendera o silnej mocy i ucierać je przez kilka minut, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Gotowe masło przełożyć do czystego i suchego słoiczka. Przechowywać w lodówce.
Add to Favourites
Uwielbiam masła orzechowe, a ten przepis wygląda genialnie. Chyba w weekend spróbuję go zrobić.