Pyszny i zdrowy deser na każdą okazję.
SKŁADNIKI MUFFINEK
- 1 ½ szklanki niebielonej mąki
- ½ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez aluminium
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (lub kardamonu)
- 1 szklanka mleka sojowego
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka syropu klonowego
- ¼ szklanki oliwy z oliwek extra light
- 1 nieobrane jabłko
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
SKŁADNIKI POSYPKI
- 2–3 łyżki niebielonej mąki
- 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra light
WYKONANIE
- Dokładnie wymieszać sześć pierwszych suchych składników.
- Następnie osobno wymieszać mleko sojowe, syrop klonowy, oliwę z oliwek i wanilię. Płynne składniki dodać do mącznej mieszanki i dobrze wymieszać.
- Dodać posiekane jabłka i orzechy.
- Aby przygotować posypkę do muffinów, należy wymieszać widelcem wszystkie składniki, aż utworzą się grudki, które należy ułożyć na muffinach przed pieczeniem.
- Formę na 12 muffinów wypełnić do około 2/3 wysokości.
- Piec 20–25 minut w temperaturze 190ºC.
- Zostawić w foremkach na 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć muffiny z foremek i ułożyć je na kratce do wystudzenia.
Przepis pochodzi z książki Wegańskie inspiracje ze smakiem
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]