Advertisements

Pyszny i zdrowy deser na każdą okazję.

SKŁADNIKI MUFFINEK

  • 1 ½ szklanki niebielonej mąki
  • ½ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez aluminium
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (lub kardamonu)
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka syropu klonowego
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek extra light
  • 1 nieobrane jabłko
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

SKŁADNIKI POSYPKI

  • 2–3 łyżki niebielonej mąki
  • 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra light

 

WYKONANIE

  1. Dokładnie wymieszać sześć pierwszych suchych składników.
  2. Następnie osobno wymieszać mleko sojowe, syrop klonowy, oliwę z oliwek i wanilię. Płynne składniki dodać do mącznej mieszanki i dobrze wymieszać.
  3. Dodać posiekane jabłka i orzechy.
  4. Aby przygotować posypkę do muffinów, należy wymieszać widelcem wszystkie składniki, aż utworzą się grudki, które należy ułożyć na muffinach przed pieczeniem.
  5. Formę na 12 muffinów wypełnić do około 2/3 wysokości.
  6. Piec 20–25 minut w temperaturze 190ºC.
  7. Zostawić w foremkach na 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć muffiny z foremek i ułożyć je na kratce do wystudzenia.

Muffiny jabłkowo orzechowe

Przepis pochodzi z książki Wegańskie inspiracje ze smakiem

[Głosów: 0   Average: 0/5]
Add to Favourites