Advertisements
Choć za lodami za bardzo nie przepadam, to w gorące dni lubię się czasem skusić na taki orzeźwiający „czekoladowo” – miętowy deser. Ten deser nie dość, że wspaniale orzeźwia i chłodzi, to na dodatek doładowuje nasze zapasy magnezu, potasu, witamin z grupy B i wapnia. Delikatna nuta mięty (która działa łagodząco dla żołądka, dezynfekująco, rozkurczowo) dodaje lodom naprawdę wyjątkowy smak. A ich wykonanie zajmuje zaledwie około 5 minut.
Składniki:
4 pocięte na kawałki i zamrożone banany
3 łyżki karobu w proszku
1/8 szklanki syropu z agawy
1/2 szklanki mleka migdałowego
2-3 łyżki świeżej mięty pieprzowej
Wykonanie:
- Mleko migdałowe blendujemy razem z umytymi liśćmi mięty pieprzowej.
- Banany, karob, agawę wrzucamy do robota kuchennego.
- Przez sitko przelewamy mleko z miętą.
- Wszystko razem blendujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. I po kilku minutach zdrowe lody karobowo-miętowe są gotowe 🙂
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]