
Tarta czekoladowa bez pieczenia
Coś szybkiego i smakowitego na upalny dzień.
Jak nie możesz dostać „aksamitnego” tofu w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością to na pewno kupisz je w sklepach internetowych. Dla wyjaśnienia „silken tofu” Polacy tłumaczą jako „aksamitne tofu” albo „jedwabiste tofu”. Jest ono dostępne w wersji soft (miękkie), firm (twarde) i extra firm (extra twarde). Do tego przepisu najlepsza jest wersja extra firm tofu (extra twarde tofu).
Składniki
- najlepiej extra twarde aksamitne tofu (extra firm silken tofu) lub aksamitne twarde tofu (silken firm tofu) - 2 kostki
- czekolada wegańska - 200 gram
- wanilia - 1 łyżeczka
- szczypta soli
- SKŁADNIKI NA CIASTO:
- migdały lub orzechy włoskie - 1,5 szklanki
- drobne wiórki kokosowe - 1 szklanka
- miód - 2-3 łyżki
- szczypta soli
- masło orzechowe - 2-3 łyżki
- zmielone daktyle - 3 łyżki
- karob w proszku - 2 łyżki
Instrukcje
- Spód do ciasta: migdały miksujemy na proszek po czym łączymy w robocie kuchennym z resztą składników. Ciastem wykładamy foremkę do tarty.
- Czekoladę wraz z 4 łyżkami wody rozpuszczamy na małym ogniu w garnku.
- Tofu miksujemy w blenderze z rozpuszczoną czekoladą.
- Powstałą masę wylewamy na ciasto w foremce do tarty. Możemy również zamiast spodu z ciasta podanego w przepisie, przygotować sobie swój ulubiony spód. Jeżeli zdecydujecie się na spód pieczony, to musi on przestygnąć za nim wylejemy na niego masę czekoladową.
- Po wylaniu masy na nasz spód, wkładamy ciasto do lodówki aby zastygło. Najlepiej smakuje zimne, podane z malinami lub truskawkami.
@ Jeżeli nie dostaniecie extra firm to wtedy należy dodać o około 100 g więcej czekolady wegańskiej.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Wspaniałe ciasto kochana. Pozdrawiam serdecznie ?