Pyszne ciasto ze świeżymi borówkami, w sam raz na letnie dni.

KRUCHY SPÓD DO CIASTA

  • 1 szklanka niebielonej mąki
  • ½ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ szklanki oliwy z oliwek extra light

 

NADZIENIE

  • 4 ½ szklanki borówek amerykańskich
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ½ – ¾ nierafinowanego cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

 

WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać.
  2. Wykleić ciastem dno okrągłej żaroodpornej formy.
  3. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 20 – 30 minut.
  4. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. W zakręconym słoiku wymieszać przez potrząsanie ½ szklanki wody ze skrobią kukurydzianą, dodać brązowy cukier.
  6. Przelać do garnka i dodać ½ szklanki borówek. Doprowadzić do wrzenia i gotować często mieszając, aż zgęstnieje. Lekko ostudzić.
  7. Dodać pozostałe borówki i sok z cytryny.
  8. Wyłożyć na upieczony spód do ciasta. Schłodzić i podawać.

 

Ciasto z borówkami

 

Przepis bazujący na przepisie z książki Wegańskie inspiracje ze smakiem Karen Houghton.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Ciasto ze świeżymi borówkami
Nazwa autora
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas przyrządzenia
Całkowity czas
Add to Favourites