Pyszne ciasto ze świeżymi borówkami, w sam raz na letnie dni.
KRUCHY SPÓD DO CIASTA
- 1 szklanka niebielonej mąki
- ½ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
- 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
- 2 łyżki mleka sojowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ szklanki oliwy z oliwek extra light
NADZIENIE
- 4 ½ szklanki borówek amerykańskich
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- ½ – ¾ nierafinowanego cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki soku z cytryny
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszać.
- Wykleić ciastem dno okrągłej żaroodpornej formy.
- Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 20 – 30 minut.
- Pozostawić do ostygnięcia.
- W zakręconym słoiku wymieszać przez potrząsanie ½ szklanki wody ze skrobią kukurydzianą, dodać brązowy cukier.
- Przelać do garnka i dodać ½ szklanki borówek. Doprowadzić do wrzenia i gotować często mieszając, aż zgęstnieje. Lekko ostudzić.
- Dodać pozostałe borówki i sok z cytryny.
- Wyłożyć na upieczony spód do ciasta. Schłodzić i podawać.
Przepis bazujący na przepisie z książki Wegańskie inspiracje ze smakiem Karen Houghton.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Podsumowanie

Nazwa przepisu
Ciasto ze świeżymi borówkami
Nazwa autora
Karen Houghton
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas przyrządzenia
Całkowity czas