Florencka zupa pomidorowa
Pyszna, wspaniała, a przede wszystkim zdrowa zupa pomidorowa po florencku.
Składniki:
- 2 kilogramy dojrzałych pomidorów
- 2 posiekane średnie cebule
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki soli lub ilość wg preferencji
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
- ½ szklanki namoczonych orzechów nerkowca
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
- ½ szklanki posiekanego szpinaku bądź bazylii
Wykonanie
- Pomidory pokroić w kawałki.
- Razem z pokrojonym czosnkiem i cebulą wstawić w żaroodpornym naczyniu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około ½ godziny.
- Wyjąć z piekarnika i przełożyć do garnka razem z sokiem, które puściły pomidory.
- Do pomidorów dodać przecier pomidorowy, cukier, sól, liść laurowy, sproszkowany czosnek i cebulę.
- Dodać namoczone przez noc orzechy nerkowca oraz szklankę wody.
- Zupę gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
- Wyciągnąć liść laurowy i całość zmiksować.
- Po lekkim przestudzeniu można dodać drobno pokrojony szpinak bądź świeżą bazylię.
Przepis bazujący na przepisie z książki Wegańskie inspiracje ze smakiem Karen Houghton.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Podsumowanie
Nazwa przepisu
Florencka zupa pomidorowa
Opublikowany
Średnia ocena
5 Review(s) Based on