W poniedziałek bez mięsa proponuję expresowy przepis – panierowane tofu. Prosty przepis, który możemy użyć jako dodatek do drugiego dania, sałatek, tortilli, zup i kanapek.
Składniki:
1 kostka tofu (400g)
Panierka:
3 czubate łyżki płatków drożdżowych
1 łyżka mąki z pełnego przemiału
1 łyżka mąki białej pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
przyprawa warzywana, sól, pieprz ziołowy
Panierka ma być dobrze doprawiona.
Wszystke składniki panierki mieszamy
Tofu kroimy w prostokąty, solimy i odstawiamy na 15 min.
Tofu obtaczamy w panierce i smażymy na oleju
Tak usmażone tofu idealnie nadaje się do drugiego dania, sałatek, kanapek, i tortilii
W tortillę zawijamy: tofu, sałata,pomidory, cebula, rissoto lub ryż