Słodkie ziemniaki to raczej mało popularne warzywo w Polsce.  Jak sama nazwa wskazuje są one słodkie, przypominają trochę w smaku i kolorze marchewkę. Są dobrym źrodłem potasu, wapnia i betakarotenu. Betakaroten przetwarzany na wit. A zapobiega np. starzeniu się skóry.

Proponujemy ciasto właśnie z tym ziemniaczkiem (zastąpi jajka), z nadzieniem migdałowym i karobowym (mączka z chlebka świętojańskiego).

 

Składniki:

1 1/3 szklanki mąki pszennej razowej

1 1/3 szklanki maki pszennej białej

1/2 szklanki mleka migdałowego (lub innego mleka roślinnego)

1/2 szklanki ugotowanego słodkiego ziemniaka

2 łyżki oleju

szczypta soli

2 łyżki suchych drożdży

1/ 3  szklanki wody

brązowy cukier lub syrop agave

 

Wykonanie:

Drożdże i cukier mieszamy w ciepłej wodzie i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy suche składniki.

W blenderze miksujemy: mleko, ugotowany słodki ziemniak, olej i sól.

Mokre i suche składniki mieszamy razem. Odstawimy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Po  wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto, nakładamy nadzienie i zwijamy. Pieczemy w temp. 360F (180C) ok. 30 do 40 min.

Nadzienie:

Miksujemy migdały, ok 1,5 szklaniki, na „mąkę,” dodajemy ciemny cukier (albo syrop z agave, może być słodki dżem, albo daktyle), trochę wody i cynamon. Dzielimy nadzienie na dwie części i do drugiej dodajemy 2 łyżeczki karobu.

.

Foto M. Bojko

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites