Słodkie ziemniaki to raczej mało popularne warzywo w Polsce. Jak sama nazwa wskazuje są one słodkie, przypominają trochę w smaku i kolorze marchewkę. Są dobrym źrodłem potasu, wapnia i betakarotenu. Betakaroten przetwarzany na wit. A zapobiega np. starzeniu się skóry.
Proponujemy ciasto właśnie z tym ziemniaczkiem (zastąpi jajka), z nadzieniem migdałowym i karobowym (mączka z chlebka świętojańskiego).
Składniki:
1 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
1 1/3 szklanki maki pszennej białej
1/2 szklanki mleka migdałowego (lub innego mleka roślinnego)
1/2 szklanki ugotowanego słodkiego ziemniaka
2 łyżki oleju
szczypta soli
2 łyżki suchych drożdży
1/ 3 szklanki wody
brązowy cukier lub syrop agave
Wykonanie:
Drożdże i cukier mieszamy w ciepłej wodzie i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy suche składniki.
W blenderze miksujemy: mleko, ugotowany słodki ziemniak, olej i sól.
Mokre i suche składniki mieszamy razem. Odstawimy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto, nakładamy nadzienie i zwijamy. Pieczemy w temp. 360F (180C) ok. 30 do 40 min.
Nadzienie:
Miksujemy migdały, ok 1,5 szklaniki, na „mąkę,” dodajemy ciemny cukier (albo syrop z agave, może być słodki dżem, albo daktyle), trochę wody i cynamon. Dzielimy nadzienie na dwie części i do drugiej dodajemy 2 łyżeczki karobu.