W świecie kulinarnym mojej córki te wakacje zdecydowanie możemy nazawać “Z wegańskim ciastkiem na Ty”.
Jedliśmy już kilka wersji różnych przepisów, które z wypiekami na twarzy, satysfakcją w oczach i miską w ręku przemieniła z tradycyjnych na wegańskie. Najczęściej były to udane eksperymenty, których rezultaty zjadaliśmy ze smakiem.
Przepis poniżej jest naszym ulubionym. Najbardziej smakował z szałwią hiszpańską (chia seeds).
Składniki:
3/4 szklanki masła orzechowego
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka wanili
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki brązowgo cukru lub miodu
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub szałwi hiszpańskiej (chia seeds)
1/3 szklanki karob chips (absolutnie opcjonalnie dla tych którzy mają mozliwość ich zakupu, są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością)
szczypta soli
Wykonanie:
Siemię lniane mieszamy z 5 łyżkami mleka roślinnego lub wody.
Następnie mieszamy z resztą składników.
Blaszkę smarujemy oliwą i posypujemy mąką.
Ciasteczka uformowałam łyżką do lodów.
Z porcji wyszło mi 12 małych ciasteczek.
Pieczemy je w piekarniku w temperaturze 350F (180C) przez 10-12 min (nie dłużej!).
Ciasteczka znakomite. Będę robiła częściej. Dziękuję za znakomity przepis 🙂
Właśnie dziś zrobiłam te ciasteczka. Powiem krótko : Rewelka !!! Bardzo smaczne i bardzo szybko się robi.
Wpisuję do swojego zeszyciku z dobrymi i sprawdzonymi przepisami.
Czy można pominąć sodę oczyszczoną ?
można
Wczoraj wieczorem zrobiłam ciasteczka i wyszły wyśmienicie! Przepyszne i na pewno nie pierwszy raz robiłam te ciastka.
Pozdrawiam
🙂