Przepis odkryła moja koleżanka Ania i mogłyśmy go po raz pierwszy spróbować na ostatnim spotkaniu z grupą szkoły gotowania. Okazał sie rewelacją, obiecałyśmy przepis uczestnikom i dotrzymujmy słowa. Nie tylko przepis, ale i film – zerknijcie poniżej.
Z kulek zrobiłyśmy batoniki. Przepis niewiarygodnie prosty i zaskakująco smaczny. Super sposób na zdrowe słodycze na wakacje, w podróż, do pracy, do szkoły…
Ani dziekuję za odwagę stania przed kamerą, poświęcony czas i naprawdę miłe i zabawne chwile przy nagrywaniu.
Foto: M.Bojko
Składniki:
ok. 4 szklanek dmuchanej kaszy jaglanej (puffed milet), ryżu lub popingu z amarantusa albo mieszanki tych wszystkich zboż
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki pestek z dyni
1 łyżka ziaren konopi (hemp seeds) – opcjonalnie
3/4 szklanki masła orzechowego
3/4 syropu ryżowego lub innego
1. Mieszamy wszystkie suche składniki.
2.W garnku podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy:
3/4 szklanki masła orzechowego (z orzeszków ziemnych, migdałów lub słonecznika)
3/4 syropu ryżowego (rice syrup), klonowego (maple syrup), daktylowego (dates syrup) lub sorghum
szczypta soli
Jeżeli użyjemy syropu klonowego lub z agawy należy dodać o kilka więcej łyżek masła orzechowego, żeby masa lepiej się kleiła.
Masa powinna być dosyć gęsta. Wylewamy ją do suchych składników i mieszamy. Formujemy batoniki lub kulki. Jeżeli jest za rzadka i słabo się kleją należy dodać kilka łyżek rozpuszczonego masła orzechowego.
Formujemy je albo tak jak zrobiłyśmy na filmie albo wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i chłodzimy w lodówce i potem kroimy na batony. Powodzenia!
Możemy zrobić je w wersji czekoladowej dodając karob.
Przepis w wersji oryginalnej znajdziesz tutaj
Przepis wyprobowany!Ja zrobilam z syropem agave (dodalam ekstra suszone jagody oraz kawalki karobu) Wspaniale, kuleczki same „zniknely” z lodowki 🙂
Super, dodatki to tylko kwestia naszej kulinarnej wyobrazni!!!
Witam serdecznie mam pytanie czy zamiast syropu mogę użyć prawdziwego tegorocznego miodu wielokwiatowego?
Pozdrawiam Serdecznie
Tegorocznego mniam, mniam.
Nie używałam jeszcze miodu do tego przepisu. Jedank myślę że można. Uważałabym jednak na proporcje żeby nie było zasłodkie.