Produkty sojowe takie jak tofu, czy tempeh zawierają słabe estrogenny roślinne zwane fitoestrogenami (…) które blokują naturalnie występującym w organizmie estrogenom możliwość przyczepiania się do komórek ciała. (…)
Choć estrogenny roślinne nie emliminują wszystkich niekorzystnych skutków, zmniejszają szkodliwe działanie estrogenu w organizmie.
Tofu i truskawki to dobrana para do wzmocnienia naszego zdrowia. Skorzystajcie z przepisu i udanego weekendu!
Foto: M.Bojko
Składniki:
2 szklanki truskawek
1 kostka tofu (400g)
2, 5 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka agaru
2-3 łyżki miodu, brązowego cukru albo syropu klonowego
truskawki i kiwi do dekoracji (albo inne owoce wedle uznania)
szczypta soli
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolita masę.
Ciasto:
1 łyżeczka stołowa siemienia lnianego
1/3 szklanki mąki migdałowej (zmielone migdały)
1/4 szklanki mąki białej
1/4 szklanki mąki pszennej razowej
ok. 3/4 szklanki mleka roślinnego (migdałowe albo z nerkowców)
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 lub 2 łyżki brązowego cukru lub miodu
Składniki zmiksować w blenderze. Wylać do tortownicy i piec w temperaturze 200C (375F) ok 20 min.
Na podpieczone ciasto wylewamy masę truskawkowo-kremową i pieczemy dalej w tej samej temperaturze przez ok. 40 min.
Po wystudzeniu dekorujemy owocami. Podajemy z gęstym mlekiem kokosowym lub bitą śmietana kokosową i syropem z agawy, klonowym, ryżowym, melasą karobową, itp.
Proponowałabym coś wspomniec o dominacji estrogenów, soja w formie w jakiej jest spożywana w europie wcale nie jest taka zdrowa
ja to by się tak żywić mogła 🙂