Produkty sojowe takie jak tofu, czy tempeh zawierają słabe estrogenny roślinne zwane  fitoestrogenami (…) które blokują naturalnie występującym w organizmie estrogenom możliwość przyczepiania się do komórek ciała. (…)

Choć estrogenny roślinne nie emliminują wszystkich niekorzystnych skutków, zmniejszają szkodliwe działanie estrogenu w organizmie.

Tofu i truskawki to dobrana para do wzmocnienia naszego zdrowia. Skorzystajcie z przepisu i udanego weekendu!

Foto: M.Bojko

Składniki:

2 szklanki truskawek

1 kostka tofu (400g)

2, 5 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

1 łyżeczka agaru

2-3 łyżki miodu, brązowego cukru albo syropu klonowego

truskawki i kiwi do dekoracji (albo inne owoce wedle uznania)

szczypta soli

 

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze  na jednolita masę.

 

Ciasto:

1 łyżeczka stołowa siemienia lnianego

1/3 szklanki mąki migdałowej (zmielone migdały)

1/4 szklanki mąki białej

1/4  szklanki mąki pszennej razowej

ok. 3/4 szklanki mleka roślinnego (migdałowe  albo z nerkowców)

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 lub 2 łyżki brązowego cukru lub miodu

 

Składniki zmiksować w blenderze. Wylać do tortownicy i piec w temperaturze 200C (375F) ok 20 min.

Na podpieczone ciasto wylewamy masę truskawkowo-kremową i pieczemy dalej w tej samej temperaturze przez  ok. 40 min.

Po wystudzeniu dekorujemy owocami. Podajemy z gęstym mlekiem kokosowym lub bitą śmietana kokosową i syropem z agawy, klonowym, ryżowym, melasą karobową, itp.

 

 

Add to Favourites