
- Czas przygotowania: 25minuty
- Czas gotowania: 35minuty
Karobianki z niespodzianką
Kto z nas nie ma czasem ochoty na coś słodkiego i łatwego do przygotowania? Dziś przepis na słodką i zdrową babeczkę karobową z dżemem i masłem orzechowym. Karob czyli mączka chleba świętojańskiego jest smacznym i znacznie zdrowszym zamiennikiem kakao. Nie zawiera w sobie szkodliwych substancji takich jak m. in. kofeina i teobromina, które są uzależniające, powodują bóle głowy czy alergie. Zawiera natomiast między innymi białko i węglowodany, a także wiele substancji odżywczych takich jak magnez, wapń, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B. Jest naturalnie słodki.
Składniki
- mąka orkiszowa - 1 i 1/2 szklanki
- karob w proszku - 4 łyżki
- cukier trzcinowy - 3/4 - 1 szklanka
- olej z prestek winogron - 1 szklanka
- woda w temperaturze pokojowej - 1 szklanka
- soda do pieczenia - 1 łyżeczka
- wanilia - 1 łyżeczka
- kawa zbożowa - 2 łyżeczki (opcjonalnie)
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy - 1 i 1/4 łyżki
- Dowolne masło orzechowe (ja użyłam masło z orzeszków ziemnych) - - NADZIENIE
- Dżem (najlepiej domowej produkcji z małą ilością cukru; w przepisie użyłam dżem morelowy) - - NADZIENIE
Instrukcje
1. Wszystkie suche składniki mieszamy razem w misce.
2. Dodajemy wodę, olej, wanilię oraz sok cytrynowy. Mieszamy przez kilka minut (lub miksujemy) do czasu, aż ciasto będzie miało gładką konsystencję.
3. Foremki do babeczek smarujemy olejem lub wkładamy do nich pergaminowe papierki do pieczenia. Wypełniamy ciastem mniej więcej 1/3 wysokości foremek. Do każdej foremki wkładamy na środek jedną małą łyżeczkę masła orzechowego i około 1/2 łyżeczki dżemu. Zalewamy je resztą ciasta, wypełniając foremki mniej więcej do 2/3 wysokości.
4. Pieczemy w temperaturze 350 F (180 C) przez około 30-35 minut.
Po wystygnięciu babeczki można udekorować i wzbogacić kremem z nerkowców, lub kremem z awokado z karobem.