Ze względu na dużą zawartość błonnika są bardzo sycące, a przy tym dostarczają naszemu organizmowi pełnowartościowego białka i wiele cennych substancji odżywczych.
Soczewica, która jest głównym składnikiem krokietów, jest bogatym źródłem białka roślinnego, jest beztłuszczowa, zawiera kwas foliowy i żelazo.
Kapusta kiszona to znane od wieków źródło witamin B, C, K, oraz m.in. żelaza. Ziemniaki zawierają m.in. witaminę C i rutynę, które sprzyjają pracy naszego serca.
Przepis otrzymałam od koleżanki z branży. Po zrobieniu i spróbowaniu – porażka! Nie byłam w stanie zakończyć jedzenia na jednym, zjadłam 5!
Ciekawe czy Wam też tak posmakuje?
Składniki:
1 szklanka soczewicy zielonej
4 ziemniaki średniej wielkości
3 średniej wielkości cebule
1 szklanka poszatkowanych orzechów włoskich
2 szklanki (lub więcej) bułki tartej
1 szklanka posiekanej kapusty kiszonej
sól, pieprz, sproszkowany lub świeży czosnek
tymianek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie razem z soczewicą.
Po ugotowaniu odlewamy nadmiar wody i rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze kuchennym.
Cebulkę bardzo dorbno kroimy, smażymy na złoty kolor i dodajemy do reszty składników.
Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem (opcjonalnie).
Formujemy krokieciki, obtataczamy w bułce tartej albo w siemieniu lnianym (na zdjęciu poniżej dwa sposoby) i smażymy.
Możemy je też zrobić w sposób tradycyjny i dać je jako farsz do naleśników.
Z przepisu wyszło 30 krokietów.
Add to Favourites
Czy bułkę tartą w farszu można zastąpić jakimś składnikiem bezglutenowym?
można dodać zmielone na mąkę migdały lub słonecznik
Bardzo dobre! Wpakowałam farsz w naleśniki. Farsz był bardzo zwarty, obyło się bez dodawania bułki tartej. Na drugi dzień jeszcze lepsze! Polecam!
Czy kotlety wyjdą jeżeli usmarze je na patelni beztłuszczowej?
Nie pieklam na takiej patelni ale mysle ze tak.
czy bułkę tartą można czymś zastąpić?
Jakoś dużo jej w tych krokietach
tak mozemy dodac zmielone na make migdaly
Zrobione – pycha! 🙂 Jak zobaczyłam masę po zblendowaniu to już wiedziałam, że bułka idzie do środka 😉 więc poprzednie pytanie cofam 🙂
Właśnie zabrałam się do robienia krokietów, tylko nie bardzo wiem co z tą bułką tartą – te 2 szklanki to wymieszać ze składnikami czy to bułka do obtoczenia?
Rozumiem że soczewica gotowana wg tego jak jest na opakowaniu czy dłużej ?
zwykle sprawdzam czy jest miekka.
witam,
jakiej soczewicy najlepiej uzyc chyba czerwonej prawda bo łatwiej bedzie z niej formowac krokiety niz z zielonej?
Uzylam soczewicy zielonej.