Badania przeprowdzone w drugiej połowie XX wieku i na poczatku XXI wieku że dieta oparta głównie na produktach roślinnych….obniża ryzyko zachorowania na tzw. choroby cywilizacyjne.” (R. Pawlak ” Zdrowe odżywianie bez tajemnic”). Zapraszamy na kolejną porcję zdrowia czyli brukselka z kaszą gryczaną.
Składniki:
0.5 kg brukselki
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki pokrojonej pietruszki
pęczek szczypiorku (posiekany)
3 ząbki czosnku (1 łyżka już przeciśniętego przez praskę)
olej
sól, pieprz ziołowy
żurawina (opcjonalnie)
1/2 szklanki pokrojonych tostowanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Pokrojoną, umytą brukselkę podsmażamy na oleju ok. 3 min, potem dodajemy ok 1/4 szklanki wody, soli i następnie gotujmy aż będzie lekko chrupiąca ( nie rozgtowana – wtedy jest nie smaczna). Można dodać też żurawinę.
2. Pod koniec gotowania brukselki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sok z cytryny, pietruszkę, szczypiorek i orzechy włoskie. Dusimy dalej ok 30s do 1 min. (aż poczujemy zapach czosnku w powietrzu).
Brukselkę możemy podawać z ugotowaną niepaloną kaszą gryczaną (palona ma mniej wartości) lub z quinoa (komosa ryżowa – ryż peruwiański)