Mieszkając w USA trudno mi przemilczeć Święto Dziękczynienia (Thanksgiving). Wszędzie, w prasie, telewizji i internecie mówi się o tym ważnym dla Ameryki święcie . Niektórzy nazywają je świętem indyka, bo występuje on w roli głównej jako podstawowe menu uroczystego obiadu.
Weganie niezmordowanie szukają alternatywnych rozwiązań, z lepszym lub gorszym skutkiem. Proponuję Wam mój „indykowy” eksperyment mając nadzieję, że się Wam spodoba.
Foto: M.Bojko
Składniki:
2 kostki tofu tawrdego (ok. 800g)
1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki soli
2 suszone pomidory w oleju (opcjonalnie)
2 łyżki płatków drożdżowych
Wykonanie:
Tofu odciskamy z nadmiaru wody – kładziemy na talerz, przykrywamy drugim talerzem na wierzchu którego kładziemy jakieś obciążenie. Zostawiamy na 1.5-2h aby woda odciekła.
Odciśnięte tofu miksujemy z resztą składników w robocie kuchennym, doprawiając do smaku.
Nadzienie:
1 duża cebula pokrojona w kostkę
25 dkg pieczarek pokrojonch w kostkę
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 marchewka pokrojona w krążki lub kostki
1/2 szklanki ugotowanej i zmielonej soczewicy zielonej lub ugotowanego ziemniaka
2 kromki chleba razowego pokrojonego w drobną kostkę
przyprawy:
1 łyżeczka wędzonej papryki lub tzw. liquid smoke
2 łyżki płatków drożdżowych
przyprawa warzywna, tymianek, pieprz ziołowy, sól ziołowa. Można po prostu użyć lekko pikantaną przyprawę do grila.
Wykonanie:
Cebulę, pieczarki i marchewkę podsmażamy na oleju. Doprawiamy, dodajemy soczewicę i pokrojoną w drobną kosteczkę kromkę chleba.
Do posmarowanej olejem i posypanej sproszkowaną czerwoną papryką foremki (uzyskujemy przez to ten piękny kolor) wykładamy na brzegi zmiksowane tofu (najlepiej łyżką którą moczymy w oleju – masa z tofu ma konsystencję gęstego kremu), potem dodajemy nadzienie i przykrywamy resztą masy z tofu, smarując wierzch olejem.
Pieczemy w piekarniku w temp. 350F (180C) przez ok. 1.15 godziny.
W czasie pieczenia nasza pieczeń najpierw rośnie dość wysoko, a po wyjęciu z piekarnika opada. Po lekkim ostudzeniu można wyjąć z blaszki. Przed podaniem spryskać delikatnie olejem to sprawia że pieczeń prezentuje się ładniej.:)
Propozycja świątecznego obiadu poniżej:
Smakuje tak jak wyglada! Zrobilam 1 raz i z pewnoscia nie ostatni 🙂
Zrobiłam na święta, wszystkim smakowało 🙂 Co prawda trochę za słony farsz mi wyszedł i nie był taki ładny jak Twój ale powtórzę na Sylwestra, może wyjdzie lepiej 🙂
Pingback: ugg オーストラリア
Dzięki.
Wyglada wysmienicie i koniecznie chcialam zrobic na swieta, ale … biegalam dzisiaj po specjalnych sklepach i nikt nie slyszal o sproszkowanej wedzonej papryce… Co mam zrobic? Mieszkam w niemczech i w kilku sklepach ze zdrowa zywnoscia (rowniez dla wegan) nie spotkalam… Gdyby ktos slyszal i sluzyl mi pomoca, to bede wdzieczna. Moze jest jakis inny skladnik, ktory moglby taka papryke zastapic?
Pozdrawiam cieplutko
Joasia
Można użyć dobrej przyprawy do grila zamiast wędzonej papryki (chipotle).
Najlepiej kupić ją w sklepach internetowych ja znlazłam taki jeden z papryką wędzoną (z Hiszpanii). http://www.chili-shop24.de/gewuerze/chili-scharf/404/geraeucherter-paprika-pimenton-de-la-vera. Mam nadzieję że to Ci Jaosiu jakoś pomoże.
Pozdrawiam.
Slicznie dziekuje za pomoc!
wow jestem pod wrażeniem. Wygląda genialnie, sporo pracy, ale na pewno goście będą zachwyceni