Profilaktyka nowotworów wiąże się z redukcją spożycia mięsa (szcególnie mięsa czerwonego – wołowina, wieprzowina, konina, baranina, kozina), ale najlepiej jest oczywiście zupełnie wyeliminować je z jadłospisu. Okazuje się, że mięso, a w szczególności wędliny, to najbardziej rakotwórcza grupa produktów, zwierają bowiem duże ilości karcenogenów takich jak azotany, pestycydy czy hormony. Badania potwierdzają, że spożywanie mięsa codziennie zwiększa np. ryzyko zachorowania na raka skóry aż o 400% w porównaniu do osób, które jedzą mięsko rzadko.*
Zamiast mięsa polecamy chrupiące kotleciki z serka sojowgo z panierką orzechową = pełnowartościowe białko i to w o wiele zdrowszym wydaniu.
*R.Pawlak
Składniki:
1 kostka bardzo twardego (extra) tofu pokrojona w plastry
Panierka:
mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana
sól, pieprz, przyprawa warzywna, czosnek w proszku, sproszkowana papryka czerwona
orzeczechy włoskie zmielone
orzechy włoskie pokrojone
Wykonanie:
Tofu (serek sojowy) odciskamy z wody.
Następnie moczymy w dobrze posolonej wodzie z kilkoma ząbkami czosnku i przyprawą warzywną przynajmniej przez godzinę, a najlepiej przez noc.
Po namoczeniu panierujemy w dobrze doprawionej panierce. Smażymy na oleju.
Kotleciki przed pieczeniem.
Można użyć orzeszków ziemnych zamiast włoskich?
orzeszki używamy takie jakie lubimy jeść :). Pozdrawiam