Przeciętny konsument zjada podobno ok. 30 łyżeczek cukru dziennie. Jest to ok. 500 dodatkowych i zupełnie niepotrzebnych kalorii, które nie tylko są szkodliwe dla zdrowia ale również pozbawione są wartości odżywczych. Żeby spalić taką ilość kalorii trzeba biec przez ok 35 min. (tyle samo ile po zjedzeniu jednego pączka). Zbliżający się tłusty czwartek najlepiej obejść szerokim kołem i zrobić sobie coś wyjątkowo prostego i smacznego. Deser po którym o puste kalorie nie będziemy się martwić.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej* (najlepiej ugotować na mleku roślinnym)
1 łyżka wiórków kokosowych
mleko kokosowe lub migdałowe (przepis na mleko migdałowe tutaj)
szczypta soli i kardamonu
1 banan
2 łyżki karobu
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym dolewając tyle mleka, aby uzyskać masę budyniową. Kaszę jaglaną doskonale się miksuje wtedy kiedy jest jeszcze gorąca.
Najlepiej podawać ze świeżymi i suszonymi owocami np. jagodami goji, żurawiną, jagodami, rodzynkami, itd.
*Kaszę jaglaną najlepiej gotować w proporcjach 1:3, czyli jedna szklanka kaszy i 3 szklanki wody.
Przepyszne i polecam!
Witam!
Chciałabym zapytać o mleko migdałowe i kokosowe – czy chodzi o takie z kartonów czy przyrządzane samemu?
Pozdrawiam Ewa
użyłam z kartonów ale domowe jest zawsze lepsze z tym ze nie zawsze ma się czas aby je zrobić 🙂