Przyprawę warzywną najlepiej zrobić samemu, w domu. Jest to naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu alternatywa Vegety, kostek bulionowych i tym podobnych produktów. Bez konserwantów, tłuszczów typu trans i ukrytych składników, których producenci nie muszą ujawniać na etykiecie, gdy ich zawartość nie przekracza określonego progu ilości.
Składniki:
3/4 szklanki płatków drożdżowych (można kupić tutaj)
3/4 szklanki suszonych warzyw (użyłam warzywa suszone z firmy „Kucharek”, ale możemy użyć własne)
1/4 szklanki soli (użyłam sól himalajską, ale możemy użyć każdą inną, najlepiej zmieloną na drobno sól kamienną)
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka sproszkowanej papryki czerwonej
1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią
2 łyżki zmielonych na proszek suszonych grzybów
1/2 łyżeczki pieprzu cayanne (opcjonalnie)
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na proszek. Wychodzi ok. 1 szklanki. Możemy dodawać do sosów, sałatek, kotletów, zup, pasztetów, kanapek, itd.