Szejk owsiany
Nie lubię owsianki, a już na pewno nie lubię wstawać rano i jej gotować. Granola, chociaż jest dość idealnym porannym rozwiązaniem, też może się w końcu znudzić. Przekonana jestem o odżywczej wartości płatków owsianych, więc dzisiaj zrobiłam szejk szkolny z owsianką.
Można ugotowane płatki owsiane dodawać do różnego rodzaju szejków np. wczoraj wypiłam szejk owsiano - truskawkowy... ale o tym, to już następnym razem.
Składniki
- płatki owsiane lub ugotowana owsianka - 2 łyżki
- banan - 1/2 sztuki
- migdały - 2 łyżki
- obrane ze skórki kiwi - 1 sztuka
- mleko roślinne (użyłam migdałowego)
- plasterek cytryny lub sok z cytryny - 1 łyżka
- miód lub cukier kokosowy do smaku - ok. 2 łyżki
- listki jarmużu - 2 małe
Instrukcje
Wszystkie składniki miksujemy razem w blenderze, dodając taką ilość mleka, aby uzyskać szejkową konsystencję.
Migdały najlepiej jest namoczyć dzień wcześniej lub należy je wcześniej zmielić na proszek - chyba, że macie bardzo dobry blender, który sobie z nimi poradzi.
Porcja dla jednej osoby.
Robię coś takiego, ale dodaję jeszcze żurawinę, bo poprawia smak i nieco więcej jarmużu, rukoli lub innych zielonych liściastych warzyw. Jeśli nie mam mleka roslinnego dodaję zwykłej wody i też jest ok. Pozdrawiam serdecznie!
Ja zazwyczaj z płatków owsianych robię mleko, które później dodaję do różnych słodkich potraw. Polecam, jest przepyszne 🙂
Może warto zamienić płatki owsiane na kaszę jaglaną?
mozna zamienic, ale nie tylko sama kasza nalezy sie odzywiac. Różnorodność to podstawa zdrowej diety.