Hamburgery z kaszy gryczanej i cieciorki
Kasza gryczana pomimo, że jest bardzo odżywcza i polecana, nie pojawia się u mnie zbyt często, a jeżeli już, to właśnie zawsze w postaci kotletów. Dzisiaj wystąpi chyba w najlepszej wersji - bo z cieciorką i rozmarynem. Po prostu smakowa rewelacja.
Składniki
- ugotowana kasza gryczana - 1 szklanka
- ugotowana cieciorka - 1 1/4 szklanki
- cebula - 1 sztuka
- czosnek - 3 ząbki
- rozmaryn - 1/2 łyżeczki
- papryka czerwona w proszku - 1/2 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
- pokrojone w kostkę pieczarki lub grzyby leśne - 1 1/2 szklanki
Instrukcje
- Cebulę, czosnek i pieczarki podsmażamy na patelni, dodając na koniec przyprawy.
- Kaszę i cieciorkę miksujemy w robocie kuchennym lub żyrafą (można zostawić trochę niezbyt dokładnie niezmiksowanych kawałków kaszy i cieciorki).
- Łączymy dokładnie wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Jeżeli masa będzie za mokra, można dodać bułkę tartą lub w wersji bezglutenowej zmielone na mąkę migdały.
- Formujemy kotlety i obsmażamy je na patelni. Z przepisu wychodzi około 7 sporych hamburgerów.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Da radę zrobić bez tych grzybów? Czymś je wtedy zastąpić?
kotleciki trafiają na moją listę potraw do zrobienia 🙂