Po przejściu na dietę wegetariańską wiele osób tęskni za smakiem mięsa. Pulpety są zdrową i smaczną alternatywą, nie zawierają cholestrolu oraz innych konserwantów którymi mięso jest faszerowane, aby przetrwało jak najdłużej na półkach w sklepie.
Pulpety ze względu na połączenie orzechów i razowego (pełnoziarnistego) chleba zawierają białko pełnowartościowe. Orzechy są często zaleceane przy chorobach serca czy miażdzycy, a siemię lniane to najbogatsze roślinnne źródło omega 3, zaraz po po szałwi hiszpańskiej.
Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowca
1 szklanka orzechów włoskich
1 bułka grahamka, sucha lub 2 kromki razowego chleba
1 średnia cebula
1 kostka tofu (około 400 gram)
1/3 szklanki bułki tartej
1 czubata łyżka stołowa białej mąki
5 łyżek zmielonego jasnego siemienia lnianego
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
przyprawy: sproszkowana papryka, pieprz, czosnek, cebula, sól – do smaku
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju z przyprawami.
2. Orzechy zmielić w młynku do kawy albo w malakserze na proszek.
3. Bułkę namoczyć w wodzie (lub mleku sojowym) i odcisnąć nadmiar wody.
4. Wszystkie składniki dajemy do malaksera i dobrze miksjemy. Jeżeli masa jest zbyt luźna należy dodać wiecej bułki tartej. Masę należy odstawić na 15 min aby siemię lniane „wytworzyło klej”. Możemy także dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Formujemy kulki i obtaczamy w mące. Z przepisu wychodzi ok. 30 kulek.
5. Gotować w wywarze z warzyw (Vegetable Broth) ok. 4 min. Podawać z sosem, np. pieczarkowym, pomidorowym lub koperkowym do ziemniaków, ryżu, kasz czy makaronu
wysłałam tez maila,ale zostawię tu jeszcze link
kuchniaalicji.blogspot.com/2012/04/pulpety-dwie-wersje-plus-link-z.html
Dzięki Margot, ale link na maila w zupełności nam wystarcza… 🙂
zrobiłam bardzo smaczne:)))
Mam pytanie czy mogę sobie wstawić przepis na blog?Oczywiście podam skąd mam przepis?
Witaj Margot,
Bardzo się cieszymy że nasze przepisy nie tylko wydają Ci się interesujące ale i smaczne (i wypróbowujesz je:)) bo na tym najbardziej nam zależy. Fajnie że chcesz się też dzielić nimi z innymi, oczywiście jeśli chodzi o sam przepis nie mamy nic przeciwko publikacji go na innej stronie/blogu pod warunkiem zamieszczenia w jego stopce odsyłacza dofollow do naszego bloga „Zdrowe przepisy na posiłki i wspólne gotowanie – ZdrowieNaTalerzu.pl” Po zamieszczeniu go proszę prześlij do nas maila z linkiem do wpisu, z góry wielkie dzięki i pozdrawiamy! 🙂
Witam , ja tu pierwszy raz ,ale nie ostatni ,a bogiem i przepisami jestem zachwycona
Dziękujemy i zapraszamy jak najczęściej.
dziękuję za świetne przepisy i pracę wkładaną w tą przydatną stronę
mała uwaga porządkowa ; powinno być na półkach a nie na pułkach
bardzo serdecznie pozdrawiam 🙂
Mariusz
Również mamy bardzo wielką frajdę ze wspólnego gotowania z Wami 🙂
Wszelkie uwagi oraz opinie – zwłaszcza z wypróbowanych przepisów są bardzo mile widziane!
Dzięki Mariusz za korektę. Pozdrawiam
Marcin