Z tego przepisu możemy bardzo łatwo wyczarować dwa smakołyki, szejk i deser. Oba są wyjątkowo smaczne i bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy mieć królową jesiennego stołu – dynię. Reszta to już kwestia naszej kulinarnej fantazji. Warto skorzystać z kolejnego deserku z dyni.


Składniki:

1 szklanka upieczonej dyni

ok. 1 szklanki mleka kokosowego; możemy użyć migdałowe lub z nerkowców (przepisy na blogu – kategoria: mleko roślinne)

szczypta soli

1/3 szklanki syropu klonowego lub daktylowego; można użyć też miód lub banan

1/3 łyżeczki cynamonu

2 łyżki karobu – dodajemy kiedy chcemy uzyskać „czekalodowy” deser lub szejk

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze w zależności od konsystencji którą chcemy uzyskać dodajemy mleko kokosowe lub kilka mlek roślinnych zmieszanych razem.

Jeżeli dodamy więcej mleka roślinnego zrobimy szejk, jak mniej, wyjdzie kremowy deserek z dyni, coś w rodzaju budyniu.

Deser możemy posypać orzechami,  jagodami goji, daktylami, rodzynkami, prażonymi pestkmi z dyni lub słonecznika.

Add to Favourites