Guacamole – Pasta z Awokado

Pasta rodem z Meksyku (najlepsza w ich wykonaniu). Sekret tkwi nie tylko w dobrze dojrzałym avocado, ale także odpowiedniej ilości soku z cytryny i soli.

Coś zamiast masła?

Foto: M.Bojko

Składniki:

2 dojrzałe avocado

pomidor bez gniazd nasiennych

cebula lub szczypiorek pokrojona w kostkę

czosnek przeciśnięty przez praskę

sok z cytryny

pieprz cayenne

sól do smaku

przyprawa warzywna

Opcjonalnie można dodać koperek, albo pietruszkę lub kolendrę.

Avocado obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę. Następnie w misce rozdrabniamy widelcem, albo przy dużej ilości – tłuczkiem do ziemniaków.

Dodajemy pokrojone warzywa, przyprawy i mieszamy. Potem możemy podać tak jak pokazano na zdjęciu.

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>