Zupa kukurydziana
Prowadzenie kuchni tutaj, za wielką kałużą, jest dla mnie ciągłym wyzwaniem do wypróbowania coraz to nowszych i nietypowych dla polskiej kuchni przepisów. Ten na zupę kukurydzianą leżał głęboko ukryty i zapomniany. No coż, pierwsze próby nie były zbyt udane, ale w końcu ten wyśmienity "corn chowder", który próbowałam u mojej przyjaciółki Cathy, musiał się udać. Dzisiaj zatem, inaugauracja wyśmienitej zupy kukurydzianej.
"Corn chowder" jest to zupa kukurydziana z warzywami na bazie mleka lub śmietany, podawana z krakersami.
Składniki
- kukurydza (mrożona) lub świeża - 2 szklanki
- cebula - posiekana - 1/2 szklanki
- czosnek - 3 ząbki
- por - 1/3 szklanki
- marchewka - 1 sztuka
- nerkowce (orzechy) - 1 szklanka
- czerwona papryka marynowana - 1 sztuka
- płatki drożdżowe - 3 łyżki
- sok z cytryny - 3 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- bulion warzywny lub woda - 4-5 szklanek
- ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) - 2 sztuki
- kurkuma (tumeric) - 1/2 łyżeczki
- wędzona papryka - 1/2 łyżeczki
Instrukcje
- Warzywa kroimy w paseczki lub kostkę. Wrzucamy do garnka i zlewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy.
- W połowie gotowania dodajemy kukurydzę.
- W blenderze miksujemy czosnek, nerkowce, paprykę, płatki drożdżowe i sok z cytryny z małą ilością wody aż uszyskamy kremową konsystencję.
- Zawartość blendera wlewamy do zupy pod koniec gotowania i gotujemy jeszcze ok. 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Zupę najlepiej podać z bagietką lub chlebem kukurydzianym.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Ciekawe jak smakuje , zupa kukurydziana bardzo oryginalne.
Wygląda obłędnie, pewnie smakuje jeszcze lepiej, uwielbiam powyższe składniki (kurkumę, czosnek, cebulę – mniam 🙂
Super przepis na jesienne kolacje 🙂