Nikt, ale to nikt nie spodziewał się, że z kaszy jaglanej wyjdą tak dobre lody! Kasza musi być dobrze ugotowana, a reszta to już sprawa dobrego blendera i dodatków.

Składniki – Lody waniliowe z kaszy jaglanej:

1 szkalnka ugotowanej kaszy jaglanej

2 łyżki soku z cytryny

1 szklanka mleka migdałowego

4 łyżki oleju kokosowego

szczypata soli

5 łyżek brązowego cukru (można więcej, wedle gustu)

1 łyżeczka wanilii

1/2 brzoskwini (może być z puszki)

 

Wykonanie – Lody waniliowe z kaszy jaglanej:

Kaszę jaglaną gotujemy aż będzie zupełnie miękka, w następujących proporcjach: 1 część kaszy, 3.5 części mleka roślinnego.

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na wysokich obrotach, aż uzyskamy bardzo gładką masę.

Zmiksowaną masę wylewamy do naczynia w takiej ilości, by uzyskać warstwę ok. 5 cm grubości.

Naczynie z masą wstawiamy do zamrażalnika.

Co ok. 30 min mieszamy zamarzającą masę widelcem. Robimy tak aż uzyskamy jednolitą, zamrożoną konsystencję lodów.

Tak przygotowaną masę lodową możemy trzymać w zamrażalniku, w zamkniętym pojemniku i użyć w każdej chwili. Po wyjęciu z zamrażalnika można zamrżone kawałki wrzucić do blendera, chwilę zmiksować i natychmiast podawać.

Zapewniam, pycha!

 

Składniki – Placek śliwkowy (porcja dla 4 osób)

15 śliwek bez pestek

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka orzechów włoskich

3  łyżki zmielonych migdałów

1/3 szklanki mąki razowej pszennej lub orkiszowej

1/3 szklanki oleju kokowoswego lub każdego innego

1/2 łyżeczki soli

1/3 lub 1/4  szklanki brązwego cukru lub miodu

1/2 łyżeczki cynamonu lub cardamonu

płatki migdałowe do dekoracji

 

Wykonanie  – Placek śliwkowy

1. Do robota kuchennego wsypujemy orzechy włoskie i pulsacyjnym przyciskiem siekamy je na drobne kawałki.

2. Dodajemy płatki owsiane, olej, mąkę, cukier migdały, sól, cynamon i delikatnie mieszamy używając pulsacyjny przycisk.

3. Po wymieszaniu, część ciasta dajemy na spód blaszki do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, układamy wypestkowane połówki śliwek, przykrywamy resztą ciasta posypując na wierzchu płatkami migdałowymi (można jeszcze posypać na wierz 2 łyżkami cukru wtedy fajnie zapieka się na chrupiąco).

4. Pieczemy w temperaturze 375F (ok. 180C) przez 30-40 min.

5. Podajemy z lodami z kaszy jaglanej.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Add to Favourites