W kuchni roślinożercy nie może zabraknąć takiego właśnie tawrożku z migdałów. Jego jedynym minusem jest to, że o przygotowaniu trzeba pomyśleć wcześniej i namoczyć migdały. Obieranie migdałów ze skórki (po namoczeniu) pozostawiam do Waszej decyzji (Obieranie jest proste. Namoczone migdały po prostu wyciskamy ze skórki. Jeśli pozostawimy skórkę, serek nie będzie biały, ale pstrokaty).

Jak podaje Julieanna Hever w książce „Dieta Roślinna na co dzień”.

„Bardzo dobrze udokomentowano związek pomiędzy wczesnym spożyciem produktów mlecznych a cukrzycą typu 1. U niemowląt fragmenty białek mleka krowiego mogą być wchłaniane do krwioobiegu przez otwory w nie w pełni rozwiniętym przewodzie pokarmowym. Układ odpornościowy atakuje je, identyfikując jako zagrożenie. Niestety, niektóre z tych fragmentów białek przypominają budową komórki trzustki, przez co organizm traci zdolność ich rozróżniania. W ten sposób układ immunologiczny omyłkowo niszczy komórki trzustki, uniemożliwiając jej prawidłowe funkcjonowanie i produkcję insuliny.W konsekwencji ten proces prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 1.

Na całym świecie wzrasta częstoliwość występowania cukrzycy wśrod populacji, które spożywają dużo tłuszczów nasyconych i odzwierzęcych oraz białka zwierzęcego. Maleje natomiast wraz ze zwiększeniem ilości błonnika i tłuszczów roślinnych…

Terapie żywienieniowe stały się bardziej zindywidualizowane, a pełnowartościowa dieta roślinna daje niezwykle obiecujące wyniki w leczeniu cukrzycy.”

  Składniki:

1 szklanka namoczonych i obranych migdałów

ok. 70 ml wody

2 łyżki soku z cytryny

ok. 3/4 łyżeczki soli (do smaku)

1 mały ząbek czosnku

pieprz ziołowy do smaku

2 łyżki oliwy

 

Wykonanie:

Migdały miksujemy z oliwą i przyprawami w robocie kuchennym lub blenderze dodając powoli wodę.

Podajemy ze szczypiorkem lub rzodkiewką.

Możemy zrobić taki serek na słodko. Nie dodajemy wówczas czosnku i pieprzu, a zamiast wody można dodać mleko roślinne. Można dosłodzić i podawać z owocami lub dżemem.

Add to Favourites