Dobrym przykładem naturalnych suplementów są  jagody goji (goji albo wolfeberry). Suszone, z wyglądu przypominają rodzynki. Spożywane od tysięcy lat w Chinach, Tybecie i Mongolii. Są dobrym źródłem antyoksydantów flawonaidów, polifenoli, kartenoidów, witamin C, A, E. Goji zawierają wagowo 500 razy więcej wit. C niż pomarańcza, więcej betakarotenu niż marchew oraz wiecej żelaza niż szpinak… Oczywiście, lista się nie kończy. Proponujemy zainwestować w naturalne suplementy czyli ciasteczka z jagodami goji.

Składniki:

1 szklanka mąki quiona (ryż peruwiański)

1/2 szklanki pszennej mąki razowej

1/2 szklanki zmielonych migdałów

1/2 szklanki pszennej mąki białej

2 łyżki zmielonego jasnego siemnienia lnianego

7 łyżek oleju

1/2 szklanki mleka migdałowego

1/2 szklanki suszonych jagód goji

1/2 kostki miękkiego tofu

1/2 szklanki  brązowego cukru, lub syropu z agave

1 łyżeczka sody do pieczenia

Wykonanie:

Tofu, cukier, olej i mleko miksujemy w blenderze.

Suche skałdniki mieszamy razem, potem mieszamy ze zmiksowanymi w blenderze, formujemy ciasteczka i pieczemy w temp. 160C (360F).

Doskonałe dla dzieci na  przekąskę do szkoły ze względu na bogatą zawartość witamin, soli mineralnych oraz pełnego zestawu aminokwasów.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites