Dobrym przykładem naturalnych suplementów są jagody goji (goji albo wolfeberry). Suszone, z wyglądu przypominają rodzynki. Spożywane od tysięcy lat w Chinach, Tybecie i Mongolii. Są dobrym źródłem antyoksydantów flawonaidów, polifenoli, kartenoidów, witamin C, A, E. Goji zawierają wagowo 500 razy więcej wit. C niż pomarańcza, więcej betakarotenu niż marchew oraz wiecej żelaza niż szpinak… Oczywiście, lista się nie kończy. Proponujemy zainwestować w naturalne suplementy czyli ciasteczka z jagodami goji.
Składniki:
1 szklanka mąki quiona (ryż peruwiański)
1/2 szklanki pszennej mąki razowej
1/2 szklanki zmielonych migdałów
1/2 szklanki pszennej mąki białej
2 łyżki zmielonego jasnego siemnienia lnianego
7 łyżek oleju
1/2 szklanki mleka migdałowego
1/2 szklanki suszonych jagód goji
1/2 kostki miękkiego tofu
1/2 szklanki brązowego cukru, lub syropu z agave
1 łyżeczka sody do pieczenia
Wykonanie:
Tofu, cukier, olej i mleko miksujemy w blenderze.
Suche skałdniki mieszamy razem, potem mieszamy ze zmiksowanymi w blenderze, formujemy ciasteczka i pieczemy w temp. 160C (360F).
Doskonałe dla dzieci na przekąskę do szkoły ze względu na bogatą zawartość witamin, soli mineralnych oraz pełnego zestawu aminokwasów.
Świetny przepis! Na pewno skorzystam! A jagody goji za każdym razem mnie zaskakują- można je dodawać do naprawdę wielu potraw, ciast, ciasteczek, deserów… Pycha… Polecam stronę http://www.igoji.pl z niej zawsze zamawiam jagody goji i szczerze mogę polecić 🙂
Dzięki.