Ciasto marchewkowe z przepysznym “śmietankowym” kremem, to zdrowie połączone ze smakiem.

Prosty w przygotowaniu i bogaty w substancje odżywcze. Marchew zawiera między innymi dużą ilość betakarotenu, który poprawia wzrok, wzmacnia system immunologiczny, chroni przez działaniem wolnych rodników. Migdały są skarbnicą wapnia – budulca naszych kości i zębów, a także magnezu, który przyda się dla zestresowanych i przemęczonych. Zawierają również cynk, fosfor i potas. Nerkowce z kolei to źródło żelaza i cynku. (A. Flakus)
Wszystko połączone w super smaczny deser. Smacznego!

Foto: M.Bojko

Składniki:

Ciasto:

2 1/2 szklanki startych słodkich marchewek (czyli około 60 dkg niestartej)
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka namoczonych daktyli

3/4 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
szczypta soli

Wszyskie składniki dobrze zmiksować na jednolitą masę w robocie kuchennym. Jednak najpierw najlepiej częściowo zmiksować marchewkę, a potem dodawać resztę.

Krem “śmiatenkowy”

1 szklanka nerkowców (cashew)  namoczonych przez noc
1 szklanka migdałów  namoczonych przez noc i następnie obranych ze skórki
1/2 szklanki soku z cytryny
1/2 szklanka gęstego mleka kokosowego (Thai coconut milk, lub inne firmy Kier)
ok. 1-4 do 1/3 szklanki miodu
szczypta soli do smaku
1/3 szklanki stopionego oleju kokosowego lub margaryny palmy

Migdały i nerkowce miksujemy w blenderze z mlekiem kokosowym, miodem i przyprawami. Na końcu dodajemy sok z cytryny i olej kokosowy.

Masa powinna być kremowo/jednolita. Po zmiksowaniu wylewamy masę na warstwę marchewkową.
Posypujemy cynamonem i dekorujemy orzechami.
Wkładamy do zamrażalnika na 4 godziny albo na noc
Przed serwowaniem należy deser wyjąć z zamrażalnika na około 1/2 godziny. Najsmaczniejszy jest wtedy, gdy jest wciąż lekko zamrożony, coś w rodzaju deseru lodowego. Smacznego!
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites