Postanowiłam wypróbować zamiast smażenia, upieczenie naleśników. Pomysł zdecydowanie się udał. Prosto, szybko i tak przy okazji pieczenia chleba powstał ten przepis. Pycha. Jeśi lubicie naleśniki, to w tej wersji są wyśmienite. Idealny pomysł na śniadanie lub deser i serwujemy naszej rodzince coś wartościowego.

Składniki:

Ciasto:

1 łyżka stołowa siemniena lnianego

3/4 szklanka mąki migdałowej (zmielone migdały)

1/3 szklanki mąki białej

1/3  szklanki mąki razowej

ok. 1 1/2 szklanki mleka roślinnego

1/4 szklanki oleju

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie)

1 lub 2 łyżki brązowego cukru lub miodu

Zmiksować w blenderze.

Nadzienie:

1 kostka tofu (400)g

3 łyżki brązowego cukru trzcinowego lub miodu

1 łyżka skrobi kukurydzianej

1 łyżka oleju

szczypta soli

wanilia

Zmiksować w blenderze.

Wykonanie:

Jedną część ciasta wlewamy do naczynia na tartę i pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut w temp 375F (200C). Potem dodajemy nadzienie i wylewamy delikatnie resztę ciasta. Na wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ok. 15 – 20min (albo aż się upiecze) w tej samej temperaturze . Podawać z sezonowymi owocami np truskawki, maliny albo mrożone.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites