- Czas przygotowania: 15minuty
LODY TRUSKAWKOWE - bez mleka i cukru!
Lody, których nie trzeba unikać, a wręcz przeciwnie jeść, jak najczęściej!
Dlaczego ? To proste, zrobione są wyłącznie z owoców, zmielonych migdałów i mleka kokosowego.
Czerwone i słodziutkie truskawki zawierają sporo witaminy C oraz antyoksydantów, zajmując czwarte miejsce w rankingu ilości antyoksydantów przypadających na 100g owocu), zaraz za jeżynami, żurawiną i malinami. To jest naprawdę imponujące miejsce!
Migdały bogate są w witaminę E która doskonale poprawia stan naszej skóry, a kto z nas nie chciałby zawsze wyglądać młodziej niż wynika z metryki urodzenia. Można by tak wymieniać jeszcze trochę, ale nie traćmy czasu na czytanie, zabierajmy się do roboty!
Lody, które nie zaszkodzą, tak jak inne. Nie dość, że są zdrowe, to i smaczne! Prawda?
Składniki
- Pokrojone truskawki - 1 szklanka
- Dojrzały anananas lub ananas z puszki - 1 szklanka
- mleko kokosowe - 3 łyżki
- sól - szczypta
- syrop klonowy lub brązowy cukier - 5 łyżek (Ilość zależy od upodobań smakowych i stopnia dojrzałości owoców. Po spróbowaniu muszą być dość słodkie, gdyż po zamrożeniu odczuwanie słodyczy zmniejsza się).
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- zmielone migdały lub masło migdałowe - 3 łyżki
Instrukcje
Miksujemy wszystko w blenderze i przelewamy do foremek na lody lub jednorazowych kubeczków, wkładając do nich patyczek. Wstawiamy do zamrażalnika i jemy po zamrożeniu.
Z tej porcji wyszło ok. 7 lodów. Pojemniczki na lody kupiłam w w sklepie IKEA.
Foto: M.Bojko
Składniki:
1 szklanka pokrojonych truskawek
1 szklanka dojrzałego ananasa lub z ananasa puszki
3 łyżki mleka kokosowego
szczypta soli
5 łyżek syropu klonowego lub brązowego cukru (Ilość zależy od upodobań smakowych i stopnia dojrzałości owoców. Po spróbowaniu muszą być dość słodkie, gdyż po zamrożeniu odczuwanie słodyczy zmniejsza się).
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki zmielonych migdałów lub masła migdałowego
Z tej porcji wyszło ok. 7 lodów. Pojemniczki na lody kupiłam w w sklepie IKEA.
Pingback: nike free run