Zdrowy, bo bez cholesterolu mało tego tani i smaczny to oczywiście majonez z ziemniaka. Możemy go użyć do kanapek, sałatek, sosów i zamiast śmietany do zabielania zup.
2 średniej wielkości ziemniaki
1/3 szklanki mleka sojowego lub wody
1/4 szklanki oleju
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki soku z cytryny
przyprawyy: pieprz ziołowy, sproszkowana cebla i czosnek do smaku ( może być świeży czosnek- 1 ząbek) doprawiamy do smaku.
Ziemniaki ugotwane i obrane ze skórki jeszcze dobrze ciepłe miksujemy w blenderze wraz z resztą składników na gładką masę. Jeżeli majonez jest za gęsty dodajemy po trochę mleka i oleju aby uzyskać pożdaną konsystencję. Po zmiksowaniu wylewamy do naczynia i schładzamy w lodówce. Smacznego.
Lubię takie niestandardowe pomysły. Majonez z ziemniaka smakuje bardzo dobrze, a na 100% jest dużo zdrowszy 🙂
Zabieram się za przygotowanie tego majonezu, mam tylko pytanie jaką ma on ważność?
3-4 dni w loodówce
Śweitny przepis – bardzo dziękuję 🙂
Pingback: Nowalijkowy twarożek z tofu « Blog kulinarny i zdrowe przepisy - Zdrowie Na Talerzu
Pingback: Wiosenna pasta – ze szpinaku i pietruszki « Blog kulinarny i zdrowe przepisy - Zdrowie Na Talerzu
Pingback: aspirateurs
Thx.
Mało przypomina majonez, ja robię sojowy, który może być używamy jako śmietana zamiast nabiału
Dzięki Magi za komentarz.
Ja używam ten majonez na codzień, zamiast śmietany, zamiast masła do kanapek, zamiast majonezu do sałatek. Z tym żeby przypominał majonez należy użyć mleka sojowego do jego wykonania. Sojowy też jest dobry ten przepis podam później.