Nie ma co ukrywać – robienie pierogów jest zajęciem czasochłonnym, dlatego robię pierogi razem z moimi dzieciaczkami i dobrze się przy tym bawimy. Chyba, że mamy babcię, która jest specjalistką pierogową – wtedy to już w ogóle nie ma problemu. Zwróćmy uwagę jednak na to, aby zastąpić twaróg serem sojowym – tofu.
Tofu nie zawiera cholesterolu oraz kazeiny, która dodatkowo wpływa na wzrost cholesterolu. Połączenie mąki razowej i sera sojowego daje pełnowartościowe białko.
Farsz do pierogów
1 kostka tofu twardego ok. 400g
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2,5 kg ziemniaków
1 łyżka soli
pieprz ziołowy do smaku
Ciasto
2 szklanki mąki z pełnego przemiału – razowej
2 szklanki mąki białej
½ łyżeczki soli
¼ szklanki oleju
2 szklanki ciepłej wody
1. Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy, następnie bardzo dobrze ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
2. Cebulę wraz z czosnkiem drobno kroimy i wraz z ¼ łyżeczki soli smażymy na oleju, pod koniec dodając pieprz ziołowy, przyprawę warzywną i starte na tartce o małych oczkach tofu. Po usmażeniu mieszamy z ugotowanymi ziemniakami.
3. Mieszamy i wyrabiamy dokładnie składniki na ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde, należy dodać wody. Następnie ciasto rozwałkowujemy porcjami na cienką warstwę, wycinamy kółka np. szklanką lub kubkiem. Na środek kółek dajemy farsz i zalepiamy pierogi. Z tego przepisu wychodzi ok. 60 sztuk pierogów.
4. Gotujemy je w lekko osolonej, wrzącej wodzie wkładając tyle pierogów, ile zmieści się na dnie garnka – kiedy będą ugotowane, wypłyną na wierzch.
Pingback: philippines real estate capital gains tax
Pingback: how To draw